EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Brexit и британските храни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Brexit и британските храни

mail12:33 | 14.09.2018прегледи 512 коментарикоментари 0


Някои британски храни, включително агнешкото и говеждото, бързо ще станат неконкурентни на чуждестранните пазари, ако няма споразумение по Брекзита, заявиха пред депутати представители на хранителния сектор, цитирани от Ройтерс.

Ако Лондон напусне ЕС без споразумение, британските производители ще трябва да се съобразяват с митнически споразумения, определяни от Световната търговска организация, при които митата могат да достигнат 50 процента, каза Сара Бейкър от Съвета за развитие на селското стопанство и овощарството.

Великобритания трябва да излезе от ЕС на 29 март, но няма цялостно споразумение за напускането на страната и британската управляваща партия на премиера Тереза Мей е разделена по плана за приемане на "общ набор от правила" за стоките.

Пред комисията по шотландските въпроси в британския парламент представители на сектора заявиха, че този план е най-малко лошата опция за Великобритания.

Пропадането на този план и последващото напускане без споразумение ще изправи производителите пред високи мита, допълниха те.

Селското стопанство е вероятно най-силно защитеният сектор и затова митата от 50 процента не са нещо необичайно (за СТО), каза Бейкър. Тя допълни, че продукти като говеждо, агнешко и картофи за семена бързо ще станат неконкурентоспособни.

Въпросът е особено сложен за Шотландия, където селското стопанство представлява по-голям дял от икономиката, отколкото за Великобритания като цяло, посочи Бейкър пред Ройтерс след изслушването.

На други продукти пък ще им отнеме време да установят силно присъствие извън Европа, отбелязаха други представители.


Тагове: Брекзит, храни
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3876