EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Brexit без сделка = рецесия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Brexit без сделка = рецесия

mail09:09 | 05.07.2019прегледи 1786 коментарикоментари 0


Агенцията за кредитен рейтинг "Мудис" предупреди, че Обединеното кралство "вероятно ще влезе в рецесия", ако напусне Европейския съюз без споразумение (Брекзит без сделка).

"Брекзит без сделка би бил много разрушителен за настоящите търговски споразумения между Великобритания и ЕС и ще има съществено отрицателно въздействие върху икономиката на Обединеното кралство и върху икономиките на някои държави - членки на ЕС", заяви "Мудис" при представяне на своя годишен кредитен анализ за Обединеното кралство.

Рейтинговата агенция потвърди позицията си, че след оттеглянето на министър-председателя Тереза Мей сценарият на Брекзит без сделка е станал по-вероятен и добави, че разочароващото представяне на Консервативната партия на европейските избори допълнително увеличава риска от подобен негативен сценарий.

 

По-рано днес водещият кандидат за лидер на Торите и следващ британски премиер Борис Джонсън настоя, че Обединеното кралство не трябва да се страхува от Брекзит без сделка  и от търговски отношения с ЕС според правилата на Световната търговска организация (СТО).

Според него голяма част от "негативността" при такъв сценарий без сделка е за сценарий без сделка е "безумно прекалена".

"Мисля, че трябва да бъдем много позитивни по отношение на Брекзит и не трябва да се страхуваме от Брекзит без сделка. Не бива да се страхуваме да излезем от ЕС според правилата на СТО", заяви Джонсън по време на негова предизборна кампания в Белфаст.

Бившият лондонски кмет определи като "глупост" твърденията, че Брекзит без сделка може да доведе до недостиг на неща като "чиста питейна вода", съставки за производството на шоколадовите блокчета "Марс", както и спиране на въздушния трафик. "Пророкувам много уверено, че ще имаме успешен Брекзит, самолетите ще летят, ще има чиста питейна вода и ще има суроватка за шоколадчета "Марс", защото там, където има воля, има и суроватка, както никога не се уморявам да казвам", посочи той.

Трябва да се има предвид, че преди време британският финансов министър предупреди, че Брекзит без сделка ще струва на държавната хазна около 90 млрд. паунда.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg