EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Brexit & коментари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Brexit & коментари

mail11:32 | 23.02.2016прегледи 1503 коментарикоментари 0


Директорите на половината от 100-те най-големи британски компании подкрепят членството на страната в Европейския съюз и през седмицата ще изразят подкрепата си за премиера Дейвид Камерън, съобщава вестник Financial Times. Става дума за ръководителите на близо половината от компаниите, котировките на които се отчитат при определянето на главния индекс на Лондонската фондова борса - FTSE 100.

Според изданието сред подкрепящите оставането на Великобритания в ЕС са представителите на гиганти в бизнеса, като петролните корпорации „Бритиш петролиум“ и „Шел“, миннодобивната „Рио Тинто“, телекомуникационните „Водафон“ и „Бритиш телеком“, отбранителната BAE Systems, банка HSBC.

На 23 февруари се очаква те да публикуват съвместно отворено писмо, в което да заявят, че Великобритания ще бъде „по-силна, сигурна и богата“ в реформирания ЕС. Подписите си под писмото би трябвало да поставят и директорите на по-малки, но също важни за британския и международен бизнес компании.

В същото време директорите на веригите за търговия на дребно „Теско“ и „Сейнсбъри“ са предпочели да се въздържат от изразяването на подкрепа за Камерън, активно агитиращ за оставането на страната в ЕС, за да не изгубят част от клиентите си.

Борис Джонсън заложи отдавнашната си амбиция да стане следващият премиер на Великобритания на спечелването на референдума за излизането на страната от Европейския съюз, с което стана най-значимият консерватор подкрепил „Брекзит“, съобщава вестник The Independent . Говорейки пред дома си Джонсън каза, че ЕС е „политически проект продължаващ от десетилетия, и сега е реално застрашен да излезе от правилния демократичен контрол“.

Джонсън каза, че той не може „да пропусне единствения шанс, който всеки от нас има веднъж в живота си, да зададе алтернативна гледна точка“.

„По-добре ли е Великобритания да остане в Европа, както е сега, или има начин действително да постигнем по-добра сделка, която ще направи повече за Великобритания, и ще върне известен контрол на хората в тази страна?“, попита той.

Това решение обаче не го прави естествения лидер на кампанията за напускането на ЕС, както и естествения водещ кандидат за премиер, ако британците гласуват на референдума през юни с „да напуснем“.

Eвропейската комисия  няма "план Б", ако британците гласуват за излизане на страната им от Европейския съюз, заяви еврокомисарят по финансите Пиер Московиси в интервю за телевизионния канал "Франс 5".

Сделката: създава ли прецедент специалният статут на Великобритания?

Мартин Шулц е предпазливо оптимистичен за постигнатия компромис след дълги преговори, но успокоява, че няма да има лавина от подобни искания. Вижте и интервюто за ЕвропарлТВ.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg