EUR 1.9558
USD 1.7888
CHF 2.0178
GBP 2.3307
CNY 2.4641
you tube
mobile version

Boeing: Сделка за $4,7 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Boeing: Сделка за $4,7 млрд.

mail18:01 | 04.07.2024прегледи 699 коментарикоментари 0


Водещият самолетостроител от САЩ, "Боинг" (Boeing), сключи сделка за закупуването на доставчика на фюзелажи и други авиационни компоненти "Спирит аеросистъмс" (Spirit AeroSystems), съобщи компанията, предаде ДПА.

Сделката за всички акции е на стойност от около 4,7 милиарда долара или 37,25 долара на акция, заявиха от "Боинг".

Общата стойност на сделката е около 8,3 милиарда долара, включително нетния дълг на "Спирит аеросистъмс".

Придобиването на доставчика от страна на самолетостроителя ще включва по същество всички търговски операции, свързани с "Боинг", както и допълнителни търговски, отбранителни и следпродажбени операции.

Освен това "Спирит аеросистъмс" предлага да продаде определени части от дейността си, включително тези в Белфаст, Северна Ирландия (извън дейностите за "Еърбъс"), Престуик, Шотландия и Субанг, Малайзия.

В сделката с американския самолетопроизводител всяка от акциите на "Спирит аеросистъмс" ще бъде обменена за определен брой акции от обикновените акции на "Боинг", равен на съотношение на обмен между 0,18 и 0,25.

След транзакцията акционерите на "Спирит аеросистъмс" ще получат 0,25 акции на "Боинг" за всяка от техните акции, ако средната цена, претеглена по обем, е на или под 149,00 долара и 0,18 акции на американския самолетопроизводител за всяка от техните акции на доставчика, ако средната цена, претеглена по обем, е на или над 206,94 долара.

"Боинг" е най-големият клиент на "Спирит аеросистъмс", като 60 на сто от приходите на доставчика идват от американския производител на самолети през 2022 година.

Производителят на оборудване е и стратегически доставчик и на "Еърбъс" (Airbus).

Европейският производител на самолети определи условията, при които планира да закупи определени губещи дейности на доставчика на оборудване като част от планирано по-широко разделяне на "Спирит аеросистъмс" между "Еърбъс" и конкурента "Боинг".

Сделката включва европейският самолетостроител да поеме работа в губещи заводи, които доставят ключови части за неговите пътнически самолети A 220 и A 350.

"Еърбъс" ще бъде компенсиран за съгласието си да поеме работата чрез плащане от 559 милиона долара от страна на "Спирит аеросистъмс", докато ще плати номинална сума от 1 долар за активите, в зависимост от окончателния план на сделката, се казва в изявление, предаде Ройтерс.

"Еърбъс", който миналата седмица намали прогнозите за доставки и производство, заяви, че сделката ще "осигури стабилност на доставките за своите програми за търговски самолети чрез по-устойчив път напред, както оперативно, така и финансово".

Компанията потвърди, че ще поеме дейности в четири завода на доставчика на оборудване в САЩ Северна Ирландия, Франция и Мароко, които извършват работа за моделите A 350 и A 220. 

Споразумението подлежи на надлежна проверка, казаха от европейския самолетопроизводител.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4842