EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

BMW тества безпилотни автомобили

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

BMW тества безпилотни автомобили

mail12:45 | 23.12.2016прегледи 4052 коментарикоментари 0


Роботизирани коли вече се тестват по широките американски улици и германските магистрали, а сега се подготвят и за по-натоварените централни улици на европейските градове, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

BMW планира да изпробва първите си 40 безпилотни автомобила в "родния" си град Мюнхен, посочи Клаус Бютнер, който оглавява отдела на компанията за проучвания в областта на колите роботи.

Безпилотните коли на BMW ще се движат със скорост до 70 км в час, което ги различава от яйцеподобните роботизирани коли, тествани от Google. От съображения за сигурност колите на Гугъл се движат доста по-бавно по широките градски улици в Калифорния.

Хората в Мюнхен, които се окажат до роботизиран автомобил, докато чакат на светофара, може и да не забележат, че той не е управляван от човек. В колите ще има шофьор, който да се намеси в случай на нужда.
Обучен за тестовете шофьор ще бъде зад волана на всяка кола, посочи Бютнер пред в."Зюддойче цайтунг".

Тестовите автомобили ще включват модели като BMW Серия 3 и 5, наред с лимузини от Серия 7. Единственият намек, че това не са стандартни автомобили е дискретен стикер с надпис "свързано управление", обозначаващо роботизирана версия.

В зависимост от резултатите в Мюнхен BMW се надява да обхване и други градове с тази схема както в Германия, така и в чужбина.

Няколко роботизирани BMW обикалят тази година в мюнхенския квартал Гархинг.
Присъствието им предимно по кратки магистрални отсечки или пътища с две платна както изглежда не притеснява местните, така че автомобилостроителят е решил, че е дошло време да пусне автономните коли и по по-натоварени градски улици.

Да бъдат обучени роботизираните коли да маневрират в градските задръствания наред с шофьори, пешеходци, мотористи е едно от най-големите предизвикателства за автомобилостроителите.

Тестовете в Мюнхен трябва да помогнат на специалистите от BMW да съберат нужните им данни за това как роботизираните автомобили взаимодействат с другите участници в трафика, посочва Бютнер.
Типичните ситуации включват срещи с пешеходци, които се оглеждат преди да стъпят на пешеходната пътека и често се поглеждат с шофьорите, за да са сигурни, че са били видени.
Провеждащият теста ще седи на мястото на шофьора и ще бъде обграден от сензори, които ще улавят движенията на другите участници в движението.

В бъдеще компютър ще регистрира движението на главата на пешеходеца и ще преценява дали е вероятно човекът да пресече или ще продължи по тротоара.
Audi планира да изпробва безпилотните си коли в "родния" си град Инголщат. Mercedes-Benz посочи, че успешно тества автономните си автомобили в няколко германски града още от 2013 година, а говорител уточни, че тестовете продължават.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg