EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

BMW изравни работните часове в Из. и Западна Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

BMW изравни работните часове в Из. и Западна Германия

mail08:35 | 09.11.2021прегледи 664 коментарикоментари 0


Бе Ем Ве (BMW) ще съкрати работните часове в завода си в Източна Германия от 38 на 35, колкото са в предприятията на автомобилостроителя в западната част на страната, предаде Ройтерс. Тази стъпка бе приветствана от работническите съвети, тъй като донася за дългоочакваното равенство 30 години след падането на Берлинската стена.
Заплатите и работните часове продължават да не са еднакви в Западна и Източна Германия, като според данните на правителството източногерманските работници все още работят малко повече часове за по-малко пари, отколкото западногерманските им колеги.
Бе Ем Ве се ангажира днес да намали до 35 часа работната седмица в завода си в Лайпциг в бившата комунистическа Източна Германия на три етапа до 2026 година и да назначи 300 допълнителни служители, за да запълни недостига.
Повече от 30 години след падането на Берлинската стена работниците в завода на Бе Ем Ве най-накрая няма да трябва да работят три часа повече, отколкото колегите им на запад, посочи председателят на работническия съвет Манфред Шох.
Конкурентът Фолксваген (Volkswagen) предприе подобен ход през май, въвеждайки 35-часова работна седмица в източногерманските си заводи, за да уеднакви работните часове с тези в западногерманските предприятия.
Автомобилостроителят обаче не нае допълнителни служители, а вместо това очаква източногерманските заводи да увеличат производителността си.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg