EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Bloomberg: АЕЦ „Белене” първият спрян проект в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Bloomberg: АЕЦ „Белене” първият спрян проект в ЕС

mail15:00 | 26.10.2011прегледи 668 коментарикоментари 0


Планът на България да изгради АЕЦ в земетръсна зона на река Дунав може да стане първият атомен проект в ЕС, който ще бъде спрян след ядрената катастрофа в Япония. По този начин в земята ще остане дупка за 2 милиарда долара, съобщи агенция Bloomberg. Най-бедната страна в ЕС е изправена пред „мисия невъзможна” да довърши централата, тъй като след инцидента във „Фукушима” ще бъдат нужни допълнително 2,1 милиарда долара за подобряване на мерките за сигурност, сочи доклад на Центъра за балкански и черноморски изследвания в София. В доклада се отбелязва, че допълните средства ще направят невъзможно продължаването на проекта. Единственият, който би дал пари за завършването на АЕЦ-а, е руската държавна компания Росатом.

Вчера стана ясно, че руското предложение за финансиране на  АЕЦ "Белене" остава в сила, а самата централа може да бъде построена много бързо, заяви ръководителят на руската корпорация Росатом Сергей Кириенко, за което писа EN.bg.  "Централата може да бъде построена много бързо, тъй като почти всичко е готово. Важно е, че разходите (за оборудване) са направени по старите цени. Централата е определено по-евтина, отколкото по новите проекти. Затова сме готови да инвестираме в проекта свои средства - толкова, колкото определи за необходимо правителството на България - 100 %, 51 %, 49 %. Затова мисля, че предложението ни е уникално. То не може да не бъде уникално - строеж в такива срокове и при такова финансиране", посочи Кириенко. България иска ние да финансираме изцяло станцията, а за България да останат 51 %, допълни той.
По думите му сега Росатом изготвят предложение, което ще позволи това да стане. Кириенко отбеляза, че финансовото предложение на Русия за АЕЦ "Белене" не е безсрочно за разлика от договора за изпълнение на строителните работи.
"Убедени сме, че проектът е рентабилен и ефективен и сме готови да инвестираме в него собствените си пари. Друг е въпросът, че ще инвестираме средства, докато той е рентабилен. Към днешна дата това е така. Но ако се отлага, ще дойде момент, в който икономическата ефективност на проекта няма да бъде толкова очевидна. Разбира се, нашето предложение зависи и от други наши проекти, тъй като ние нямаме безкраен запас от пари, посочи ръководителят на Росатом. По думите на Кириенко никой не е спирал работата по договора за АЕЦ "Белене" - руските предприятия продължават да правят оборудване за АЕЦ, а проектантските институти подготвят техническата документация. Във връзка с това той посочи, че когато работите бъдат приети и изпълнени от българска страна, те трябва да бъдат платени.
По повод арбитражния спор между НЕК и руската компания Атомстройекспорт, която е дъщерна компания на Росатом и главен подизпълнител на съоръжението АЕЦ "Белене", Кириенко посочи, че е напълно приемливо спорът между стопански обекти да бъде решаван от съдебните органи. В Прага днес бе открит международният форум на доставчиците на оборудване за атомната енергетика "Атомекс - Европа 2011" . Корпорацията "Росатом" е представена на форума като "глобален партньор" в областта на атомната енергетика, информира ИТАР-ТАСС.


Тагове: АЕЦ, Белене
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg