EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

BG предприемачи срещу лихвите на гръцките банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

BG предприемачи срещу лихвите на гръцките банки

mail10:06 | 27.01.2010прегледи 1031 коментарикоментари 1


Национална Асоциация на Българския Бизнес взе решение за блокиране на граничните пунктове Илинден и Кулата от 1 февруари 2010 г. През ГКПП няма да бъдат пропускани никакви превозни средства и в двете посоки.
Блокадата ще продължи докато исканията на българския бизнес не бъдат приети от страна на българското правителство, това се казва в писмо, изпратено до премиерите на България и Гърция и до председателя на ЕК.

Мотиви:
Банковия сектор в България е над 95 % собственост на чуждестранни компании. Гръцките банки държат около 40% от банковия пазар в България. ОББ е собственост на Националната банка на Гърция, EFG Eurobank (Пощенска банка), Алфа банк(третата по големина в Гърция), Пиреос банк.
Тези банки в Гърция още през септември 2008 г. едностранно намалиха лихвите по кредитите средно на 4% и дадоха гратисни периоди между две и пет години за да може икономиката им да се възстанови, докато в България предприеха политика на едностранно увеличаване на лихвите, които достигат до 18%, наказателните им лихви при забава достигат 40%, всички овърдръфти бяха изискани предсрочно, спряха кредитирането. Освен това, увеличиха лихвите по депозитите до рекордно високите 11%, което представлява риск за цялата финансова система на страната.
Тези банки предприеха политика срещу своите клиенти, като започнаха телефонен терор, посещения по домовете, отправяне на заплахи, продажба на кредитите на частни компании за събиране на вземане. Много граждани са изключително стресирани и потърпевши от упражнявания телефонен терор от страна на банките, като на 14 януари имаме подаден сигнал за починал 34 г. мъж на 8 януари 2010 г. по време на поредния телефонен терор от страна Юробанк и Еф Джи.
По наши данни е налице картелно споразумение за високите лихви и политиката на банките спрямо българските граждани и фирми за което в Комисията за защита на конкуренцията има открито производство, води се разследване за извършени престъпления по Наказателния кодекс от банкови служители, имаме подадено искане до БНБ за отнемане лиценза на ОББ.
НАББ има организрани над 16 протеста срещу безобразната политика на банките и внесено искане за оставката на управителя на БНБ г-н Иван Искров.
НАББ има събрани над 100 000 подписа на български граждани с искания за намаляне на лихвите на 4% и даване на гратисни периоди над две години.

До този момент позицията на правителството е за ненамеса в политиката на банките.

Нашите искания са следните:

Българското правителство да бъде посредник и гарант между българския бизнес, гражданите в качеството си на клиенти на гръцките банки и самите банки за подписването на ОБЩЕСТВЕН ДОГОВОР.
Искаме подписване на ОБЩЕСТВЕН ДОГОВОР, с който гръцките банките да приемат АНТИКРИЗИСНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОГОВАРЯНЕ към всички свои български клиенти. С подписването на ОБЩЕСТВЕНИЯ ДОГОВОР банките трябва да поемат ангажимент към всички свои настоящи кредитополучатели - граждани и юридически лица, изпаднали в просрочие от месец май 2008 г. и спрямо тези, които все още не са изпаднали в просрочие да въведат следната АНТИКРИЗИСНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОГОВАРЯНЕ:

 1. всички начислени наказателни лихви до момента на подписване на анекса да бъдат опростени;
 2. просрочените вноски без наказателните лихви да бъдат прехвърлени към главницата;
 3.лихвата да бъде фиксирана на 4% за период от две години;
  4. да бъде даден гратисен период от минимум две години;
  5. вноската, която ще се плаща да бъде договорена с всеки кредитополучател индивидуално, като бъде фиксирана на база реалните му възможности. Гратисната вноска трябва да бъде като част от главницата, а начисляваната лихва от 4% да бъде прехвърляна към главницата;
  6. да не се начислява такса предоговаряне, и да не се увеличават никакви други такси;
  7. да не се поставят едностранни условия за предоговарянето, като учредяване на допълнителна ипотека върху недвижим имот, подписване на поръчители, подписване на запис на заповед и други;
  8. всички договорени антикризисни допълнителни условия за периода на световната финансова криза да бъдат уредени в анекс към договора;
  9. в случай на обявен кредит за предсрочно изискуем и/или стартирало изпълнително производство, трябва да бъде спряно, като се опростят всички начислени такси и предоговори кредита съобразно горните условия.

 

Снимка: Reuters


 
Коментари
 
Малин Малинов - 27-01-2010 г. 11:42:54

Относно за политиката на византийската ОББ много съм възмутен.Посред бял ден тези пладнешки разбойници ме обраха с тяхните византийски номера.Случаят е такъв.Отивам с моя син до византийската фирма"Германос" да купим мобилен апарат.Младежа продавач ни обясни че можем да закупим апарат на расрочено плащане.За целта трябва да попълня дадени документи до банкаОББ,и след някое време ще ми се обади дали ще ми отпуснат кредит за апарата.След около час ми съобщи че ми отпускат кредит.Апаратът струваше 500лв.Отидох в магазина да оправим сделката.Продавача ми каза че трябва да доплатя 58лв.защото от банката ми разрешават 442лв.Доплатих тези 58лв.След три дни заминах на работа в Банско.И след някой ден едно нежно любезно гласче ми се обади ,че има открита кредитна Мастеркарт да дойда и да си я получа.Отговорих и че в момента съм в Банско и в близките 4_5 месеца няма да се приберам в Смолян.И така си мина годината аз си плащам редовно те ми пращат писма че мога да тегля 500 лв.И в края на м.януари ми пристига поредното

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg