EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

BG газова връзка - старт на Набуко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

BG газова връзка - старт на Набуко

mail09:00 | 21.07.2010прегледи 732 коментарикоментари 0


Българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обсъди състоянието на проекта "Набуко" с представители на висшето ръководство на австрийската газова компания  OMV AG и с изпълнителния директор на
международната проектна компания Nabucco Gas Pipeline International Райнхард Мичек, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
Срещата се проведе във Виена и бе част от посещението на българска правителствена делегация.
Трайков предложил да бъде ускорено изграждането на газовата връзка България-Турция, която впоследствие да бъде част от газопровода "Набуко". С осъществяването на тази връзка на практика ще се даде реален старт на проекта, който ще осигури достъпа на страната ни и на ЕС като цяло до газовите ресурси на Каспийския регион и Близкия изток.
Австрийските експерти запознаха министър Трайков с дейността на Централноевропейския газов център (CEGH), в който OMV притежава 80% от акциите. Обсъдени бяха възможността за изграждане на подобна платформа за търговия с газ и в България. Централноевропейският е един от най-важните центрове за търговия с природен газ в региона. "Австрийският опит в изграждането на нови газохранилища също е много полезен за България", подчерта министър Трайков.
Той се срещна и с ръководството на Федерацията на австрийската индустрия. При разговорите бяха очертани мерките за насърчаване на австрийските инвестиции у нас с акцент върху взаимните контакти между средни компании. От двустранния диалог
се е разбрало, че България има реална възможност да повиши значението си на Стария континент със своя индустриален потенциал на фона на деиндустриализирането на Европа. По-рано днес бе подписана спогодба за избягване на двойното данъчно облагане на доходите и имуществото между двете държави. Документът ще възпира износа на средства от страната ни към ЕС и ще дава възможност тези плащания да се извършват в България.


Тагове: газ, връзка
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1061