EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Berkshire Hathaway достъпен за малки инвеститори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Berkshire Hathaway достъпен за малки инвеститори

mail12:59 | 26.01.2010прегледи 834 коментарикоментари 0


Благодарение на разделянето на акции на инвестиционния фонд на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc. малките инвеститори вече също могат да си позволят да се присъединят към печелившия бизнес на фонда, съобщи AP.
Миналата седмица бе одобрено разделяне на акциите от клас Б на Berkshire Hathaway, след което цената на една акция от този вид се понижи до около 69 долара спрямо цената от 3500 долара за акция преди разделянето.
"Сега дори хлапето, което коси тревата, може да си позволи да купи акции. Всеки може да отдели 66 долара. Акциите на Berkshire Hathaway бяха на такава цена за последен път през 1971 година", отбеляза Анди Килпатрик, брокер и автор на двутомна книга за живота и бизнеса на Бъфет.
Милиардерът си е спечелил репутацията на умел инвеститор, който се насочва към качествени активи, продавани евтино, като купува акции или цели компании. Berkshire Hathaway, чиято централа е в Омаха, има дялове в компании като Coca-Cola и Wells Fargo& Co и притежава над 60 подразделения.
По-скъпите акции клас А на компанията, които носят по-големи права на глас, няма да бъдат разделяни и са най-скъпите акции на фондовия пазар в САЩ с цена от около 100 000 д. за акция.
Акциите клас Б се разделят в съотношение "50 към 1", за да бъде подпомогнат планът на фонда за придобиване на Burlington Northern Santa fe Corp.
През ноември 2009 г. стана ясно, че фондът Berkshire Hathaway Inc. ще плати $26 млрд., за да придобие американската Burlington Northern Santa Fe Corp.( BNSF), залагайки на това, че най-голямата железопътна компания ще има икономически облаги от възстановяването на американската икономика.
Експертите са на различни мнения за последиците от разделянето върху котировките на акциите клас Б, като според мнозина решението ще доведе до поскъпването им.    
Бъфет, който дълго време се противопоставяше на разделянето, посочи, че не се радва, че акциите ще бъдат използвани за ускоряване на сделката.
Въпреки че инвеститорът, наричан "оракула от Омаха", все пак подкрепи решението, някои професионални брокери не планират да инвестират в разделените акции, допълва AP.
Същевременно германската презастрахователна компания Munich Re съобщи днес, че Уорън Бъфет притежава съвсем малко повече от 3 процента от компанията или 3,045 на сто от
правата на глас. Компаниите са задължени да издават специални комюникета, когато дяловете превишават 3 процента, отбелязва AP.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161