EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

BBC - хиляди паунда за уволнен директор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

BBC - хиляди паунда за уволнен директор

mail15:00 | 13.11.2012прегледи 703 коментарикоментари 0


Генералният директор на Би Би Си Джордж Ентуисъл, който подаде оставка вчера - само два месеца след встъпването си в длъжност, след като не успя да се справи с избухналия скандал за сексуални злоупотреби с деца, който пък хвърли в смут 90-годишната държавно финансирана медия, ще получи като компенсация 450 000 британски лири или 715 000 долара, предадоха световните агенции. Решението за обезщетението е взето от попечителския съвет на британската информационна корпорация, оглавяван от председателя лорд Крис Патън.
Тази стъпка предизвика сериозна критика в местния печат, а и от редица официални представители. Председателят на комитета на Палатата на общините в британския парламент по въпросите на културата, средствата за масова информация и спорта Джон Уитингдейл заяви, че би искал да изясни защо попечителският съвет е преценил подобно решение за допустимо.Ентуисъл е заемал поста генерален директор на Би Би Си само 54 дни, което е своеобразен антирекорд в 90-годишната история на медията. Освен това името му стана синоним на поредица скандали и макар той самият да няма вина за инцидентите, които разтърсиха Би Би Си, според Уитингдейл решението за такава голяма компенсация е най-малко спорно. Сумата от 450 000 брит. лири е заплатата на Ентуисъл до края на идната година и се очаква да му бъде изплащана на редовни части всеки месец, твърдят информирани източници. Междувременно днес оставка подадоха и Хелън Боудън, директор на Би Би Си нюз, и нейният заместник Стив Мичъл, съобщи Ройтерс.
Би Би Си се оказа в центъра на скандал, след като конкурентна медия отправи обвинения миналия месец, че един от най-известните водещи на Би Би Си - покойният Джими Савил - е сред извършителите на най-много сексуални посегателства във Великобритания. Критиките се засилиха след като Би Би Си излъчи телевизионен материал, в който бивш британски политик беше погрешно обвинен в сексуални злоупотреби с деца. В петък телевизията се извини за допуснатата грешка. "Реших, че най-почтеното нещо, което мога да направя, е да подам оставка от поста генерален директор", заяви Ентуисъл.
Аферата предизвика криза в Би Би Си. Британската обществена радиотелевизионна корпорация бе обвинена, че е прикривала Джими Савил. След избухването на скандала, Би Би Си поднесе своите извинения и започна вътрешно разследване, за да установи причините, поради които предаване, посветено на предполагаемите  сексуални посегателства на Савил, не е било излъчено в края на миналата година. Британската полиция разследва твърденията, че Савил, който водеше детски предавания по Би Би Си, е извършвал в продължение на шест десетилетия сексуални посегателства над жени, сред които момичета на възраст около 12 години, включително в помещенията на британската радиотелевизионна компания. Полицията съобщи, че е открила около 300 потенциални жертви. /източник БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg