EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

BASF: 10-год. план за иновации в земеделието

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

BASF: 10-год. план за иновации в земеделието

mail11:08 | 04.05.2022прегледи 1106 коментарикоментари 0


Компанията БАСФ (BASF) обяви 10-годишен план за разработването и прилагането на иновации в селското стопанство, които да подсигурят храна за бъдещите поколения и същевременно да сведат до минимум въздействието на земеделието върху климата и околната среда, съобщиха от БАСФ.

Компанията се фокусира върху подобряване на резултатите в земеделието и по-конкретно в отглеждането на пшеница, рапица, соя, царевица, памук, ориз, както и плодове и зеленчуци. Според оценки на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (FAO), тези култури се отглеждат върху повече от 50 на сто от земеделската земя в световен мащаб. Ето защо иновациите, прилагани в такъв голям мащаб, имат потенциал да направят земеделието по-продуктивно и устойчиво. BASF се фокусира и продължава да внедрява иновации в своята гама от семена, третирането им, биологична и конвенционална защита, както и дигитални земеделски решения именно в тези основни култури. 

През 2021 г. компанията изразходва около 900 млн. евро за проучвания и развитие на сегмента "Решения в земеделието", който реализира около 01 на сто от продажбите на БАСФ.

За да отговорят на нуждите на нарастващото световно население, през следващите 20 години зърнопроизводителите трябва да увеличат своя добив с 1,7 на сто годишно, посочват от компанията. БАСФ допринася за това чрез изследвания на възможни комбинации на продуктите, които ще оптимизират резултатите от производство и ще подпомогнат устойчивото земеделие. През втората половина на десетилетието БАСФ ще пусне хибридна пшеница под марката "Иделтис" (Ideltis). Същевременно системата "Ксарвио Диджитъл Фарминг Солюшънс" (Xarvio Digital Farming Solutions) ще помогне за оптималното засяване, като направи специфичен за всеки земеделски район анализ на полеви данни.

Тя ще помогне и за прецизното приложение на иновациите за устойчива защита на културите чрез "Ревисол" (Revysol) - фунгицид, "Екселиън" (Axalion) - инсектицид и хербицида "Луксимо" (Luximo). "Ревисол" увеличава добива, благодарение на което необходимостта от обработваема земя намалява с 4 на сто. Иновациите във формулата му позволяват на фермерите да редуцират количеството на използвания фунгицид, което допълнително намалява отделянето на въглероден двуокис.

До средата на десетилетието БАСФ ще предложи на фермерите няколко нови смеси, които ще осигурят ефективен контрол над болестите по соята, включително азиатската соева ръжда. Освен това, производителите на соя ще се възползват от иновациите в борбата с нематодите – вредители, които предизвикват загуба на около 30 на сто от добива.

За да се справят с плевелите, БАСФ заедно с Бош (Bosch) разработиха интелигентно решение за пръскане. Високотехнологичен сензор за камера и софтуер идентифицират плевелите преди и след поникване. Умният начин за пръскане намалява риска плевелите да станат устойчиви на препаратите, а специално разработени хербицидни формулировки и оптимизирани дози гарантират, че хербицидът ще се прилага само където и когато е необходимо. Чрез точково приложение използваният хербицид може да намали с до 70 на сто в зависимост от преобладаващите условия на полето и появата, и устойчивостта на плевелите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg