EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Bank of England улеснява европейските банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Bank of England улеснява европейските банки

mail11:52 | 20.12.2017прегледи 12839 коментарикоментари 0


Английската централна банка /Bank of England/ ще позволи на европейските банки да продължат да предоставят финансовите си услуги в Обединеното кралство, без да се налага да създават скъпо струващи дъщерни дружества след Брекзит, съобщи Би Би Си, цитирана от Ройтерс.

Ако решението бъде потвърдено, това би означавало, че европейските банки, предлагащи услуги на едро, няма да се сблъскат с нови препятствия, за да оперират свободно на Лондонското сити, което продължава да си оспорва с Ню Йорк титлата на световен финансов център.

Говорител на АЦБ отказа да коментира информацията на Би Би Си, като се очаква централната банка да публикува своя подход към бъдещия надзор на чуждестранните банки днес от 15:00ч. наше време.

Предложението на АЦБ сякаш представлява сигнал на добра воля от страна на Великобритания при преговорите за Брекзит и опит да се запази позицията на Лондон като световен финансов център, който понастоящем е домакин на повече банкови институции, отколкото което и да е друго място на света.

Би Би Си цитира неидентифицирани правителствени и банкови източници, които твърдят, че подкрепят подобно решение.

В по-късна версия на информацията на Би Би Си обаче беше отменено позоваването на АЦБ, че централната банка ще предложи на банките от ЕС да могат да работят както обикновено, дори ако между Лондон и Брюксел не бъде сключена окончателна сделка по развода.

Трябва да се има предвид, че повече от 100 банки, опериращи в Лондон, представляват клонове на кредитни институции със седалища в други части на ЕС. Понастоящем те работят във Великобритания съгласно общите т.нар. "паспортни правила" на ЕС, които обаче трябва да приключат да действат, когато Обединеното кралство напусне официална единния блок на 29-и мат 2019-а година.

Преди време АЦБ посочи, че ще информира чуждестранните банки преди края на годината, дали техните клонове трябва да кандидатстват отново, за да получат лицензи да работят на Острова и след Брекзит, или ще трябва да се превърнат в дъщерни дружества, което би бил доста по-скъп вариант за банките. Преминаването от клон на дадена банка към нейно дъщерно дружество означава, че ще се наложи създаването на отделни капиталови буферти и наличието на определен кешов ресурс на място.

Британският премиер Тереза ​​Май нееднократно подчерта, че Великобритания ще напусне единния пазар на ЕС, повдигайки серия от въпроси за начините, по които британските фирми ще правят бизнес в единния блок след Брекзит, а европейските компании ще могат да оперират в рамките на Обединеното кралство.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg