EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

AtomInfo: АЕЦ „Белене” нито жив, нито мъртъв

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

AtomInfo: АЕЦ „Белене” нито жив, нито мъртъв

mail11:33 | 23.04.2010прегледи 1216 коментарикоментари 1


Проектът по изграждането на АЕЦ „Белене” не е нито жив, нито мъртъв, пише в своя публикация електронното издание AtomInfo.Ru. Българското правителство игнорира предложенията на Русия за отпускане на кредити по проекта и се насочва към търсене на „неруски” стратегически инвеститор.
Българският енергиен министър Трайчо Трайков не изключва възможността София все пак да се съгласи да вземе пари от Москва. По неговите думи, това може да стане само при условие, че Русия не е основният инвеститор по проекта и има частично участие.
Някои изказвания на г-н Трайков хвърлят съмнения върху способността му адекватно да възприема сложната техническа реалност, отбелязва електронното издание. Конкретно - той е уверен, че забавянето в момента на проекта няма да попречи на пускането в експлоатация на АЕЦ „Белене” през 2014 г. Остава надеждата, че други свои изказвания по отношение на появата на стратегически инвеститор, той ще прави въз основа на по-голямо познание на предмета.
Парите за Белене Трайков се надява да получи или от Европа, или от САЩ. Опашка от чакащи все още няма. Такава, обаче, има що се отнася за компании, готови да консултират българското правителство в търсенето на инвеститор. Вече са налице шест такива претенденти, сред които е и настоящият консултант по проекта - компанията „Риск инженеринг".
Богомил Манчев, представляващ „Риск инженеринг" и председател на Българския атомен форум в интервю за в. Класа  предупреждава, че времето е загубeно. „Това няма как да се случи,” отговаря той на въпрос на ежедневника по отношение на изявлението на Трайков за старт на електроцентралата през 2014 г., отбелязва още AtomInfo.Ru.
„От момента, в който се излеят първите количества бетон на фундаментната плоча, започват да текат 59-те месеца за строителство. Това означава най-рано през 2016 г. да се завърши строежът,” допълва още Манчев.
Промяната на графика неизбежно ще доведе до повишаване на цената в резултат на инфлацията. Към настоящия момент забавянето на проекта е с половин година. 
Повечето инвеститори се придържат към златния принцип „Столът на сутринта, парите от вечерта”, отбелязва AtomInfo.Ru.
За да дойдат инвеститори в Белене, по проекта трябва да се работи, смята Манчев. „Смятам, че правителството е длъжно да приеме предлагания от Русия кредит с цел да убеди инвеститорите, че проектът е жив. Те няма да се присъединят към един мъртъв проект,” уверен е българският атомен експерт.
„Не знам какво толкова притеснява правителството в руското предложение за кредит от 2 млрд. евро. Тези пари не са в тежест на бюджета по никакъв начин. Половината от тази сума ще бъде инвестирана в България - за строителство, цимент, желязо и за инфраструктурни обекти около проекта.  Тези пари ще бъдат отпуснати на проектната компания за централата, а няма да се дадат на българската държава или на НЕК,” допълва Манчев.
Колко време проектът по АЕЦ ‘Белене” може да бъде отлаган? Не повече от шест месеца, отговаря Манчев, тъй като до този момент все още е в сила договорът с „Атомстройекспорт”.
Ако след шест месеца нищо не се промени и договорът не бъде продължен, то на двете страни им остава само да се видят в съда.
„ Проблемът АЕЦ „Белене” стана част от твърде много политики и от чисто икономически се превърна в чисто политически,” отбелязва в заключение българският експерт.

 


 
Коментари
 
rumen - 23-04-2010 г. 12:24:05

Приятели, Ще повтарям докато чуят и глухите, а след това ще продължа, докато чуят и русофобите, неграмотните, глухите и дори Мартин Димитров...!!! ИСТИНСКАТА БИТКА ЗА БЕЛЕНЕ Е ... - КОЙ ЩЕ „ГУШНЕ” 60 МИЛИАРДА ЕВРО ПЕЧАЛБА...!!! 1. Цената на АЕЦ - Белене е определена в договорите – 3.9 МИЛИАРДА ЕВРО, по курса, му при извършване на оценката, а днес с инфлацията е 4.2 милиарда... 2. Мит е твърдението за "скъп ток" - Защото тока и в Германия, след 5 г., заради инфлацията от 5%, тока ще струва с 25% повече...!!! Тока от Козлодуй е 1.168 стотинки...!!! 3. Днес „вятърния” ток е 36 евроцента. И ще е толкова в следващите 25 години, което ще е най-големия „енергиен” воденичен камък на шията ни... и по-точно на джоба ни...!!! 4. Не е мит обаче, че за да се продължи проекта Белене, въпреки натиска на чуждите и вътрешните енергийни лобита, за това КОЙ ДА ЗАГРАБИ ПЕЧАЛБАТА ОТ 60 МИЛИАРДА ЕВРО, през следващите 60 години..., е необходима ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ..., А НЕ ЛАКОМИЯ...!!! ДНЕС по света бушуват

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048