EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Areva с интерес във ВЕИ и АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Areva с интерес във ВЕИ и АЕЦ

mail17:50 | 13.04.2011прегледи 1562 коментарикоментари 0


Меморандумът за сътрудничество, подписан от директорите на Българския енергиен холдинг и президента на френската компания "Арева" Ан Ловержон, касае ядрени проекти или части от тях на възможните в България две площадки - Белене и Козлодуй, заяви на пресконференция в Министерски съвет министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. На подписването присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, както и министърът на външните работи Николай Младенов. Меморандумът предвижда още обмяна на опит в стандартите за безопасност в светлината на събитията от "Фукушима", както и сътрудничество в областта на ВЕИ, посочи министър Трайков. Той подчерта, че "Арева" е най-голямата европейска компания в областта на ядрената енергетика.
Ан Ловержон отбеляза, че България е направила избор да развива всички възможни видове зелена енергия, а също така и ядрени мощности, за които най-високите стандарти за безопасност ще бъдат основен лайтмотив. Някои ни критикуват, че манията ни за безопасност е прекалена, но ние в "Арева" мислим, тя че никога не е прекалена, каза Ловержон. Тя посочи, че компанията е била готова да бъде подизпълнител при изграждането на АЕЦ "Белене" и да предложи най-добрите технологии, но сега трябва да се вземат поуки от ставащото в Япония. Разбирам всички дебати, организирани от българското правителство с водещата роля на премиера, каза Ловержон. Мога да поздравя българското правителство за начина, по който управлява тази сложна ситуация, добави тя. Премиерът Бойко Борисов благодари на президента на "Арева" за подкрепата за българските реактори от 1 до 4 на АЕЦ "Козлодуй". Разчитам, че ще продължават да работят 5 и 6 блок на централата, защото ако трябва да ги затворим, България ще фалира, заяви Борисов. Той отбеляза, че на България й трябват лоби и защита, когато в следващите години се взимат решения за затваряне на стари ядрени централи, каквато е и АЕЦ "Козлодуй", заради очакваната атака от страна на природозащитници и правителства. Борисов посочи, че е информирал ръководството на "Арева" за последните действия на правителството по проекта за АЕЦ "Белене" - подписването на последните документи между НЕК и "Атомстройекспорт", които дават отсрочка на българското правителство, както и че от днес вече има подписан договор с британската банка HSBC като консултант по проекта. Дали е възможно в този проект да постигнем всички елементи на
тази сигурност, за която се говори, едва след като се отговори на този въпрос, ще отидем в парламента и ще представим вариантите за действие, заяви Борисов. Той добави, че в Европа се отчитат вложените досега от България средства в проекта и се разбира важността му за страната ни. Борисов отбеляза, че Франция има най-добрата експертиза и би помогнала на България и то на този етап безплатно. Ан Ловержон каза, че светът е станал по-предпазлив след аварията в АЕЦ "Фукушима" по отношение на ядрената енергетика, но в същото време енергийната политика е дългосрочна, не може да бъде сменяна на всеки пет години. Работим активно за модернизацията на съществуващите ядрени мощности, отбеляза още тя.
 


Тагове: Арева, БЕХ, ВЕИ, АЕЦ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg