EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Areva и EdF със споразумение за ядрени отпадъци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Areva и EdF със споразумение за ядрени отпадъци

mail09:15 | 08.02.2010прегледи 657 коментарикоментари 0


Френските енергийни гиганти Areva и Electricite de France - EdF след продължителен конфликт постигнаха споразумение за преработката на ядрени отпадъци, предаде ИТАР-ТАСС."Страните ще подпишат нов договор да края на първото тримесечие на 2010 година", се съобщава в публикуваното изявление.
През януари в енергийния сектор на Франция се разрази голям скандал, след като ръководството на  EdF разпространи в медиите информация, че Areva не спазва поетите ангажименти за доставка на обогатен уран. От своя страна Areva посочи, че следва условията на споразумението, но договорът с EdF за транспортиране и преработка на гориво е изтекъл в края на 2009 година. Според данни на френските медии от 2010 година става дума за около 1050 тона отпадъци.
Стигна се дори до взаимни обвинения в "липса на лоялност". Въпреки тясната обвързаност на двете компании съперничеството между тях не е ново явление, но никога по-рано не се е стигало до толкова остри противоречия, отбелязват наблюдатели. Отчасти това може да бъде обяснено с все по-силния стремеж на EdF, най-голямата енергийна компания във Франция, да диверсифицира мрежата си от доставчици на горива и търсенето на чуждестранни партньори. Според Areva подобни намерения застрашават френската атомна промишленост и служителите, работещи в отрасъла.Допълнителен източник на напрежение е и смяната на ръководството на EdF  - неотдавна начело на концерна за страна амбициозният Анри Пролио, който от самото начало бе решен да "демонстрира сила".
Конфликтът между двете компании бе разрешен след намесата на френския премиер Франсоа Фийон, който на 20 януари се срещна лично с ръководителите на енергийните гиганти. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4185