EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Apple пуска iPhone за племето чероки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Apple пуска iPhone за племето чероки

mail09:27 | 28.12.2010прегледи 1059 коментарикоментари 0


Деветгодишната Лорън Хамингбърт за Коледа си е пожелала мобилен телефон, при това не просто някой стар модел, а iPhone, информира Асошиейтед прес. Подобно желание обикновено би било посрещнато със скептицизъм от бащата на момичето Джейми Хамингбърт, който е служител в резервата Чероки нейшън.
Той може и да подмине очевидните причини за желанието на дъщеря си, освен една - Хамингбърт е горд чероки и купуването на iPhone може да помогне за запазване на езика на племето.
Близо два века, след като ковач на име Секвоя създава писмена форма на езика чероки, племето работи с компанията Apple за създаване на софтуер на племенния език за устройствата iPhone, iPod, а скоро - и за iPad.
Компютрите, използвани от учениците, включително от Лорън в училището за изучаване на племенния език вече дават възможност да се пише с буквите на чероки.
Целта, отбелязва вождът Чад Смит, е да се увеличи използването на езика сред децата, свикнали с технологиите в дигиталната ера.
За разработването на софтуер племето се свързва официално за първи път с Apple преди три години. Тогава целта изглежда трудно постижима, тъй като устройствата на компанията поддържат едва 50 от хилядите езици в света и нито един от използваните езици не е на американски индианци.
Надежда обаче дава славата на компанията като иноватор.
След много дискусии и посещение на Смит, Apple изненадва племето, изпълнявайки обещанието през тази есен.
Племето чероки се гордее с миналото си, включително с азбуката силабар, която Секвоя разработва през 1821 година. През 1828 г. племето получава печатарска преса и започва да публикува "Чероки Феникс", който според чероки е първият двуезичен вестник в страната.


 


Тагове: iPhone, Apple, iPod
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg