EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Airbus скара САЩ и ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Airbus скара САЩ и ЕС

mail17:33 | 28.05.2018прегледи 1633 коментарикоментари 0


САЩ и ЕС се сблъскаха отново в масивен спор относно субсидирането на самолетостроителния бизнес, след като Вашингтон отхвърли твърдението на компанията "Еърбъс", че е удовлетворила изискванията на Световната търговска организация (СТО) посредством ново европейско споразумение за кредитирането, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Европейският самолетостроител заяви във вторник, че е променил условията по заемите за производството на самолети A380 superjumbo и на самолетите от модела A350, отпускани от Франция, Германия, Испания и Обединеното кралство, след като СТО определи през миналата седмица, че тези кредити представляват незаконна субсидия, която вреди на американския конкурент "Боинг". "Еърбъс" отбеляза, че ЕС е уведомил СТО за направените промени.

"Ние сме уверени, че вече постигнахме пълно съответствие", заяви главният съветник на "Еърбъс" Джон Харисън.

Трябва да се има предвид, че СТО все още не е разгледала направената промяна, но въпреки това Вашингтон отхвърля твърдението, че търговският спор е решен, посочвайки, че няма да се откаже от делото, заведено срещу ЕС.

"Вместо сериозно да се заеме с изразените от САЩ опасения, твърдението на ЕС е просто най-новото усилие за пренебрегване на процеса по уреждане на спорове в рамките на СТО и за продължаване на този 14-годишен съдебен спор", обяви офисът на американския Търговски представител.

Офисът на Търговския представител на САЩ също така заяви, че действието, предприето по отношение на "Еърбъс", "очевидно не представлява сериозно усилие за справяне с дългогодишните нарушения на правилата на СТО и огромната вреда, която тези нарушения са причинили на Съединените щати".

Сблъсъкът идва в момент на засилено политическо напрежение между Европа и президента на САЩ Доналд Тръмп относно налагането на американски митнически тарифи за вноса на стомана и алуминий. Тръмп също така изтегли САЩ през миналата седмица от иранска ядрената сделка от 2015-а година въпреки европейските си съюзници, които остават страна по споразумението.

Също през миналата седмица Световната търговска организация разчисти пътя пред САЩ да налагат ответни търговски мерки спрямо европейски стоки и услуги в търговската битка, датираща от 2004-а година. Трябва да се има предвид, че отне години, преди атакуваната от САЩ държавна помощ, която получава "Еърбъс" от европейските правителства, да мине през съответните процедури на СТО.

Според американския конкурент "Боинг" търговските санкции в случая с държавната помощ за "Еърбъс" могат да бъдат оценени на милиарди долари годишно.

Междувременно ЕС заведе насрещно дело срещу САЩ относно държавна финансова подкрепа за "Боинг", като този случай все още се разглежда от СТО.


Тагове: ЕС, САЩ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg