EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Airbus преобразува самолети Beluga за биогориво

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Airbus преобразува самолети Beluga за биогориво

mail13:30 | 19.04.2021прегледи 705 коментарикоментари 0


За намаляване на вредните емисии от дейността си европейският авиопревозвач Airbus започва да зарежда с биогориво големите си товарни самолети Beluga, използвани в производствената верига на компанията, съобщи специализираното руско електронно издание Авиатранспортное обозрение. Първият полет на Beluga с екологичното авиационно гориво е извършен преди няколко дни от завода на Airbus в Броутън, Уелс, който използва тежкотоварните самолети за доставка на произвежданите там конзоли за крилата на самолети до линиите за окончателно сглобяване във френския град Тулуза и в германските Хамбург и Бремен. Това е и вторият случай на използване на екологично гориво в товарни самолети на Airbus след Хамбург през 2019 г.

„Заедно с провежданите от нас изследвания на потенциала за използване на 100% екологично гориво за извършване на търговски полети, това събитие подчертава стремежа на Airbus да намали въздействието на промишленото производство върху околната среда и да помогне за устойчивото развитие на аниационния бранш”, заяви Тони Дерън, ръководител на проекта за екологично авиационно гориво в компанията.

В момента при търговските полети е разрешено използването на смес от екологично авиационно гориво и керосин в равно съотношение. Самолетите Beluga, излитащи от Броутън, първоначално ще бъдат зареждани със смес, съдържаща само 35% от алтернативи видове гориво, но дори това ще даде възможност за намаляване на отделените емисии въглероден двуокис в атмосферата с 400 тона през следващите 3 месеца. Горивото е произведено от екологични видове суровини като например използвано за храна растително масло и се доставя от в Броутън и Хамбург от компанията Air BP.

„Постепенното въвеждане на екологични видове авиационно гориво при полети между производствените центрове на Airbus е важна част от нашата пътна карта в процеса на намаляване на вредните емисии”, изтъкна Анди Оуен, директор на завода в Броутън. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg