EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

900 отнети разрешителни за оръжие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

900 отнети разрешителни за оръжие

mail12:10 | 21.07.2016прегледи 4298 коментарикоментари 0


Върховната административна прокуратура установила неефективен контрол над оръжията и боеприпасите у нас. Това каза заместник-главният прокурор Ася Петрова. Общо 211 484 фирми и граждани притежават разрешения за ползване на оръжие, като близо половината имат разрешение с цел самоохрана. Много малко са тези, които имат разрешения за ловна дейност и охрана.
Вече са издадени 1067 акта за нарушения и 1029 наказателни постановления. Над 900 са отнетите разрешителни. Причината е липса на ефективен контрол. За това и започнала втора проверка по спазване на закона. Така са били проверени над 120 000 човека и фирми. Това обаче не са всички, които МВР е трябвало да провери. Причината е недостатъчно хора. Така са издадени още 193 акта , над 100 са отнетите разрешения. Най-често не се подновява в срок разрешението за притежаване на оръжие. Когато се издава разрешение за притежаване на оръжие с цел самоохрана, МВР се задоволява само с декларация, каза Петрова и уточни не се правят допълни проверки. Така един човек имал разрешение за картечница с цел самоохрана.
Проверка е правена и на фирмите за частна охрана. Само четирима били нарушителите. Основно нарушенията са в София и са за това,че наетите охранители не представяли нужните документи при постъпване на работа. Прокуратурата обаче отчете факта, че МВР почти не е констатирало нарушения на закона за движение по пътищата от т.нар. кортежи. Няма и единен регистър на обектите, които се охраняват, с какво оръжие и какви автомобили.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg