EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

900 млн. евро за Румъния след скок на ДДС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

900 млн. евро за Румъния след скок на ДДС

mail10:53 | 04.07.2010прегледи 805 коментарикоментари 0


Повишаването на данък добавена стойност в Румъния с пет процента от 1 юли доведе до вдигане на цените, но само в сферите, където конкуренцията не е голяма и където три, четири компании контролират над 90 на сто от пазара, коментира днес румънският вестник "Зиарул финанчиар".
Големите петролни компании, производителите на цигари и мобилните оператори веднага калкулираха повишаването на данък добавена стойност от 19 на 24 на сто в крайните си цени. Тези компании не желаят да намалят маржовете, макар че и те усещат спада в потреблението в последните 18 месеца.
В строителството и в хранителната област положението е различно, защото както казват предприемачите в тези сектори, "ние печелим парите си от физическите лица, които трябва да продължат да купуват".

Международният валутен фонд (МВФ) се съгласи да предостави на Румъния следващия, пети поред транш от антикризисния заем, договорен миналата година, съобщиха агенции Франс прес и ИТАР-ТАСС.
Петият транш от заема е в размер от около 900 милиона евро. Парите ще бъдат в сметката на Националната банка на Румъния в понеделник, най-късно във вторник, уточнява агенция Медиафакс
Румъния сключи миналата пролет двегодишно споразумение с МВФ за заем от 12,95 милиарда евро, а целият пакет външно финансиране  - от Фонда, Европейския съюз, Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие възлиза на 19,95 милиарда евро. Досега Букурещ получи от МВФ четири транша по заема на обща стойност от над девет милиарда евро. 2,2 милиарда евро от тези средства бяха използвани за покриване на бюджетния дефицит, а останалите пари отидоха в резерва на централната банка. 
Според МВФ румънското правителство предприема значителни стъпки за възстановяване на макроикономическата стабилност и взема амбициозни мерки, за да задържи отслабването на фискалните позиции и да подготви почвата за устойчиво подобряване на държавните финанси.

Освен това МВФ е ревизирал прогнозата си за равнището на инфлация в Румъния тази година от 3,5 %, както бе договорено в сключеното миналата година стендбай споразумение, на 7,9% след увеличаването на данък добавена стойност с пет процента от 1 юли, съобщи агенция Медиафакс.
Прогнозата на фонда за свиване с 0,5% на брутния вътрешен продукт на Румъния тази година няма да бъде променяна значително, както и очакването на положителен икономически растеж догодина остава в сила, каза шефът на мисията на МВФ за Румъния Джефри Франкс.

 


Тагове: ДДС, Румъния, МВФ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg