EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

900 м от газовата връзка с Румъния готови

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

900 м от газовата връзка с Румъния готови

mail09:45 | 14.10.2012прегледи 779 коментарикоментари 0


Първите 900 м. от българо-румънската газова връзка вече са готови. Това съобщи икономическият министър Делян Добрев по време на дискусията "Тенденции за растеж", организирана от SeeNews.
До март-април следващата година строителството на връзката с Румъния ще приключи. По същото време ще бъде направена и първа копка на интерконектора с Гърция. Предстои да съобщим добри новини и за българо-турската връзка, а до дни приключва предпроектното проучване за изграждане на тръбата със Сърбия, каза още Добрев. Диверсификацията, която ще постигнем с интерконекторите със съседните държави, заедно със собствения добив, са отлична възможност за нашата енергийна независимост, подчерта той.
Привличането на световни гиганти като Тотал, Репсол и ОМV в проучването на нефт и газ в страната е доказателство за потенциала на находищата и носи изключителни ползи за държавата – местният добив е с около 35% по-евтин от вноса и чрез него като концесионно възнаграждение се осигурява приход за държавния бюджет в размер на 30% от стойността на продадения нефт и газ.
Либерализацията на енергийния пазар е друг приоритет, по който работи МИЕТ. От 1 септември работят балансиращите групи за търговия с ток, които са първата стъпка от електроенергийната борса. По думите на министъра либерализацията на газовия пазар и в момента е факт – "Булгаргаз" може да сподели доставките с всеки желаещ да използва капацитета на тръбите.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4167