EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

90% спад на приходите от петрол за ИД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

90% спад на приходите от петрол за ИД

mail15:02 | 04.10.2017прегледи 9976 коментарикоментари 0


Приходите на терористичната групировка "Ислямска държава" от продажба на петрол са намалели с 90 процента през последните две години, предаде ТАСС, като цитира в. USA Today.
    Според източници от предвожданата от САЩ коалиция, която води борба с ИД, групировката сега печели по-малко от 4 милиона долара на месец от продажба на петрол в сравнение с 50 милиона долара, които е получавала по-рано.
    Сред причините за намаляване на приходите са значителното съкращаване на контролираната от джихадистите територия и въздушните удари по инфраструктурни обекти, свързани с добива и преработката на петрол, както и по автоцистерни.
    Откакто през 2015 г. коалицията е започнала да нанася такива удари, са били унищожени над 2500 цистерни и редица нефтопреработвателни предприятия.
    Печалбата от продажба на петрол е осигурявала почти половината от всички приходи на групировката. Другата половина е идвала главно от ограбване на банки и събиране на данъци от населението на завзетите територии. Според някои оценки екстремистите са ограбили от банки около 500 милиона долара.
    Загубата на територии и намаляването на приходите принуждава групировката да се откаже от мечтата си за ислямски халифат.   
    "Ние внимателно следим в какво се превръща "Ислямска държава", каза американският съветник в Ирак полковник Пат Уърк. "За терористите това е голям провал: те искат да създадат своя държава, но не могат", заяви той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg