EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

90 компании тровят въздуха на света

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

90 компании тровят въздуха на света

mail12:30 | 26.11.2013прегледи 805 коментарикоментари 0


Климатичната криза на 21 век до голяма степен е причинена от едва 90 компании, които са изхвърлили в атмосферата около две трети от емисиите на парникови газове, отделени от зората на индустриалната епоха, съобщи британският в. "Гардиън", цитирайки ново научно изследване. Тези компании са собственост на частни инвеститори, на държави или са управлявани от правителства. По-голямата част от тях работят в петролния, газовия или въглищния сектор, посочва докладът, който бе приветстван от бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор като "решителна стъпка напред".
Сред 90-те компании са 50 концерна, собственост на частни инвеститори - предимно известни петролни гиганти като Chevron, ExxonMobil, BP, както и въгледобивни компании като BHP Billiton.
Около 31 са държавни компании като саудитската Aramco, руския Газпром и норвежкия Statoil. "В света има хиляди производители на въглища, петрол и газ, но ако съберете хората, които вземат решенията (...), те ще се съберат в един или два автобуса", отбелязва авторът на доклада Ричард Хийд.
Половината от емисиите, отчетени в изследването, са изхвърлени в атмосферата през последните 25 години - доста след момента, когато правителствата и корпорациите осъзнаха, че увеличаването на парниковите газове от изгаряне на петрол и въглища води до опасни климатични промени, отбелязва "Гардиън".

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg