EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

9 процента от европейците нямат средства за кола или PC

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

9 процента от европейците нямат средства за кола или PC

mail17:17 | 29.05.2009прегледи 1008 коментарикоментари 0


money_wallet1През 2007 година, още преди началото на икономическата криза, една трета от населението на 27-те страни членки на Европейския съюз не е можело да посреща извънредни и неочаквани разходи, сочат данни на Евростат, базирани на национални изследвания за разпространението на бедността сред населението, съобщава Expert.bg.
От данните обаче става ясно, че България е единствената страна от общността, за която няма данни. Исландия и Норвегия, които не са членки на ЕС, са предоставили данни за разпространението на бедността сред населението. С най-много финансови проблеми са хората от източноевропейските нови страни членки на съюза, а с най-малко - западноевропейските. Донякъде изключение от правилото е Гърция, а Чехия, Австрия и Словения се явяват "вододел".
7 процента от гражданите на ЕС не мога да си плащат редовно месечните сметки и основните си разходи по поддръжката на дома, а 3 на сто не са успели да си покриват наемите или вноските по ипотечните заеми.
Латвия, Унгария (по 63%) и Полша (54%) са шампиони по бедно население, което не може да покрива разходи извън планираното. На другия полюс са Швеция, Дания и Португалия, където този процент е, съответно, 18, 19 и 20 на сто. 18% от унгарците, 17% от поляците, 16% от гърците и 11% от словенците пък не са се справяли с плащането дори и на текущите си разходи - сметки и разходи за поддръжка на жилището. Най-много проблеми с вноските по ипотеките или редовното плащане на наемите пък са имали 7 на сто от гърците и по 6% от французите и кипърците.
9 процента от населението на 27-те не е можело да си позволи покупката на кола, макар да са заявили нуждата от такава. 80 на сто притежават личен (семеен) автомобил, а 11% не притежават по други причини (различни от финансови). Гражданите на Румъния (56%), Латвия (30%), Словакия (24%), Унгария (23%), Естония (21%) и Полша (20%) се оказват най-онеправданите европейци по отношение на личните им автомобили. В Кипър едва 2% от населението не може да си позволи покупката и поддръжката на автомобил, също толкова са хората в Люксембург, във Франция, Италия Малта и Словения са по 3%, в Испания и Швеция - по 4%.
Също 9 на сто от населението на 27-те не е можело да си позволи покупката на компютър. 23 на сто не притежават такъв по други причини, различни от финансовите, а 68 на сто вече притежават "умни" машини. Най-висок дял от европейците, които са твърде бедни, за да си позволят покупката на компютър, живее в Румъния (43%), Латвия (24%) и Полша (21%), а най-нисък - в Дания, Люксембург, Холандия и Швеция (по 2%), а в Германия, Малта и Великобритания - по 4%.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg