EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

9 млн. лв.спестени на бизнеса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

9 млн. лв.спестени на бизнеса

mail14:40 | 10.01.2012прегледи 486 коментарикоментари 0


Спестеното време и разход на бизнеса от ненужно общуване с администрациите на Националната агенция за приходите /НАП/ и Националния статистически институт /НСИ/ за представяне на годишните отчети за дейността на предприятията се равнява средно на девет милиона лева годишно, са изчислили от НАП, информира БТА. На пресконференция в НАП Диана Янчева, директор на дирекция "Бизнес-статистика" в НСИ, представи резултати от съвместния проект с НАП "Единна входна точка за представяне на годишните отчети за дейността на предприятията".

Вече втора година фирмите сами избират къде да подадат отчетите си - в НАП или в НСИ. Подаването на отчета става с електронен подпис и миналата година близо 85 на сто от фирмите са ги подали по електронен път в НСИ. От началото на годината до днес в НСИ са предадени 3500 отчета, което е три пъти повече от миналата година.

Фирмите, които не са работили през миналата година, вече ще представят само декларация за икономическа неактивност, каза Янчева. По този начин бизнесът няма да бъде нужно да представя така нареченият нулев годишен отчет. Месечните бизнес-анкети в промишлеността, строителството, услугите, търговията вече ще бъдат приемани и по електронен път, каза Янчева. Системата работи от 3 януари и ще е активна до 16 януари. На тези дати ще е може да се подават данните всеки месец. Друга нова услуга, чието предоставяне започва до дни, е нова информационна система - краткосрочна бизнес-статистика, в която ще има 20 изследвания на бизнеса с месечна и 3-месечна периодичност. Фирмите, които ще са в обсега на анкетата, ще могат по електронен път да попълват формулярите.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg