EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

9% ДДС за храни, доставяни в къщи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

9% ДДС за храни, доставяни в къщи

mail14:18 | 19.11.2020прегледи 709 коментарикоментари 0


Парламентът прие на второ четене промени в закона за ДДС.
Според гласуваните текстове лице, регистрирано в друга държава-членка за прилагане на режим за дистанционни продажби на стоки, внасяни от трети страни, което е установено на територията на Европейския съюз, и е регистрирано на основание чл. 96, 97 или чл. 100, ал. 1, има право на приспадане на данъчен кредит по общите правила на закона за получени доставки на стоки и/или услуги с място на изпълнение на територията на страната.
Лице, което не е установено на територията на страната и е регистрирано в друга държава-членка за прилагане на режим в Съюза, режим извън Съюза или режим за дистанционни продажби на стоки, внасяни от трети страни, и не начислило ДДС за извършени доставки с място на изпълнение на територията на страната в данъчния период, се наказва с глоба - за физическите лица, които не са търговци, или с имуществена санкция - за юридическите лица и едноличните търговци, в размер 25 на сто от неначисления данък или данъка в по-малък размер, но не по-малко от 250 лв.
При повторно нарушение размерът на глобата или на имуществената санкция е двукратният размер на неначисления данък, но не по-малко от 5000 лв.

Ставка от девет на сто за доставка на храна за вкъщи, приготвена в заведения, гласува парламентът. Депутатите обсъждат на второ четене промени в Закона за данъка върху добавената стойност/ДДС/.
Мнозинството не прие предложението на левицата за девет процента ставка и за лекарствата, включени в позитивния списък по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, заплащани със средства НЗОК, медицински изделия и диетични храни за медицински цели.
Няма по-логично нещо по време на криза, особено като тази, да се намали ставката на лекарствата, коментира Георги Гьоков/БСП/. Те могат да бъдат облагани с такава ставка както кебапчетата, например, посочи той.
Няма съмнение, че намалението ще има ефект, свързан със здравеопазването, добави колегата му Румен Гечев. Това е мащабна широко прилагана европейска практика, подчерта той. Цинично е да намалите ДДС за виното и бирата, а да оставите 20 на сто за лекарствата, изтъкна депутатът.
НС разпореди данъчно задължено лице, което управлява електронен интерфейс и е регистрирано по закона, да води електронен регистър за доставките, за които се счита за доставчик, и за доставките на далекосъобщителни услуги, услуги за радио- и телевизионно излъчване или услуги, извършвани по електронен път, в които участва.
Освободена доставка е извършването на застрахователни и презастрахователни услуги, включително на свързаните с тях услуги, извършвани от застрахователни брокери и агенти, прие парламентът.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg