EUR 1.9558
USD 1.6076
CHF 1.8089
GBP 2.1980
CNY 2.4847
you tube
mobile version

8.8% ръст на унгарските заплати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

8.8% ръст на унгарските заплати

mail17:45 | 08.01.2021прегледи 426 коментарикоментари 0


Брутните заплати в Унгария са нараснали с 8,8% годишно през октомври, наравно с увеличението от предходния месец, съобщи Централната статистическа служба (KSH). Средната брутна месечна работна заплата за служители на пълен работен ден е била 397 400 форинта (1111 евро), докато средната нетна заплата е била 262 900 (735 евро).

Миналата седмица група основни работодатели заявиха, че споразумението за увеличаване на минималната заплата през следващата година трябва да бъде отложено поради несигурност, причинена от пандемията.

 Шандор Бодо, държавен секретар по заетостта в Министерството на иновациите и технологиите (ITM), коментирайки данните, заяви' че брутните и нетните доходи са нараснали с 9,7 процента през януари-октомври и като се има предвид средното увеличение от 3,5 процента в потребителските цени реалните заплати се повишиха с 6% годишно. Ръстът на заплатите в Унгария е постоянен в продължение на 94 месеца от началото на 2013 г., се казва в изявлението.

В сравнение с преди десет години брутната печалба се е увеличила с 97 процента през януари-октомври 2020 г., докато нетните печалби без обезщетения са нараснали с 99,7 процента, добавя той.

„От началото на последното десетилетие заплатите в Унгария са се удвоили, докато равнището на заетост непрекъснато се разширява, което води до значителни подобрения в качеството на живот на унгарските семейства“, каза Бодо.

 Анализаторите коментираха, че епидемията не е повлияла на статистиката на доходите, а заплатите през октомври нарастват с обичайните темпове. Андраш Хорват от Takarékbank каза, че въз основа на текущата траектория, като годишният ръст на заплатите за миналата година е бил средно почти 10 процента, заплатите вероятно ще се увеличат с 8,5 процента тази година, въпреки че продължаващите преговори за минималната работна заплата могат да окажат влияние върху нивото на заплатите.

Галор Рекош от проправителствения институт Századvég отбеляза, че ръстът на средните заплати надвишава инфлацията в значителна степен. Статистиките за заплатите през ноември и декември едва ли ще доведат до изненади, а тенденцията на растеж, наблюдавана досега, вероятно ще продължи. /hungarytoday.hu


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България влезе в ERM 2 със сегашния курс

19:21 | 07-10-20 | 1348