EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

877 компании наели млади хора по ОП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

877 компании наели млади хора по ОП

mail09:15 | 11.05.2012прегледи 482 коментарикоментари 0


По Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР) са усвоени 150 милиона лева, докато преди три години са платени около 4 милиона лева. Усвояемостта на средствата по ОПРЧР при програмите за намаляване на безработицата и запазване на заетостта и е в пъти повече. Това коментира премиерът Борисов, като даде старт на стажантската програма по схема "Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж" във фирма "Баумакс". Той апелира към безработните младежи до 29 години и работодателите да се възползват активно от възможностите на оперативната програма и обяви, че над 130 милиона лева за субсидии на заплати очакват работодателите, които наемат безработни от Бюрата по труда. По схемата наетите младежи ще получават между 400 и 800 лева за период от 6 месеца, като им се заплащат и осигуровките, допълни премиерът. Субсидията е в размер на минималния осигурителен доход и минималните осигурителни прагове за съответната длъжност за годината.
На церемонията бяха връчени грамоти на компаниите за постигнати високи резултати по схема "Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж". В „Неохим“ АД - Димитровград са заявени 88 свободни места за младежи и 50 са получили шанс за реализация, а в “Каменица“ АД са назначени 46 стажанти от заявени 66 места.

По схемата за осигуряване на младежки стаж всяка седмица да се назначават по около 200 души, призова министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. За нея по ОПРЧР са осигурени 35 милиона лева и се дава възможност 8550 младежи да преминат стаж за 6 месеца. Над 2 000 са младите хора без професионален опит, които са започнали първата си работа по програмата, уточни министър Младенов. По негова оценка схемата е успешна понеже около 50% от младежите остават на работа при същия работодател след приключване на стажа. До момента по схемата са изплатени над 2.4 млн.лв. Тя ще се изпълнява до края на 2013 г.

За последната година и половина по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР) е осигурена работа на над 28 хиляди души. По данни на МТСП 220 хиляди души вече са се възползвали от възможностите за обучение и повишаване на квалификацията си по оперативната програма. Министър Младенов отново припомни националната инициатива „Работа на младите хора в България”, която подпомага младите хора до 29 години чрез вече съществуващи или нови програми. По нея ще се осигури „нов старт” за най-малко 25% от безработните младежи.
Общо 877 работодатели в страната са назначили стажанти по схемата. Сред тях са Пристанище Бургас, АЕЦ Козлодуй, Чех Пласт, „Асарел Медет” АД, „Бултекс 2000“ ООД и др.


 


Тагове: работа, фирми
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 987