EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

87% спад на чартърите до Бургас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

87% спад на чартърите до Бургас

mail19:05 | 24.07.2020прегледи 565 коментарикоментари 0


Спадът на чартърните полети на бургаското летище е 87 процента за юли. При 2800 чартърни полета миналата година, сега те се очаква до достигнат едва 360.

Чуждестранните туристи, които пристигат в страната ни, са основно от Германия и Полша.

217 са осъществените чартърни полети от началото на сезона досега на Бургаското летище. Те са основно от Германия, Полша, Чехия и Нидерландия, а преди два дни на морската аерогара бяха посрещнати и първите туристи от Украйна.

Планираните чартърни полети за август са 1116, но голяма част от тях няма да се осъществят. Причината е, че до момента не е отменена забраната за посещение на страната ни на граждани от държави извън Европейския съюз.

Така например планираните 50 полета от Израел ще бъдат анулирани, каза почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов: „Има само една малка група изключения, които допускат израелци, които могат да влизат в България, но туризъм не е включен в това изключение“.

Повечето от хотелите по Южното Черноморие работят с минимален капацитет от възможностите си.

Хотелиерът от Поморие Георги Тръпков заяви: „Може би за лятото като цяло - от май до октомври, заетостта ще бъде при мен между 20 и 30 процента, което е много ниска заетост“.

Над 80% ще е спадът на чуждестранните туристи това лято по Българското Черноморие, пише днес в. “Сега”, цитиран от БГНЕС.

И през втората половина на юли голяма част от хотелите в морските курорти остават затворени, а тези, които посрещат летовници, са с до 30% заетост. Туроператори и хотелиери алармират за масово освобождаване на персонал в туризма заради несбъдналото се възстановяване на летния сезон след удара на Covid-пандемията.

Информацията за проваления туристически сезон се потвърждава и от данните за чартърните полети. В момента на летище "Бургас" с такива полети пристигат туристи основно от 4 държави – Германия, Полша, Чехия и Нидерландия. Последната обаче извади на 16 юли България от списъка на безопасните за пътуване дестинации и въведе 14-дневна карантина за пристигащите от нашата страна. Това означава, че чартърите от Нидерландия ще секнат за неопределено време. Няма ги организираните полети от Великобритания, която по брой на туристите до миналата година се нареждаше на второ място след Германия, нито тези от други големи пазари като Русия, Беларус, Израел и скандинавските страни.

Това лято на летище "Бургас" са кацнали само 203 самолета с организирани туристи, докато миналата година само през юни са били 1950, а през юли и август – около 2800 месечно.

На летище "Варна" ситуацията е сходна – от първия чартър на 28 юни досега са осъществени само 99 полета (предимно от Германия и Полша). Други години в най-силните месеци на летище Варна чартърите са били по 1100.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg