EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

8,6 милиона туристи в Анталия за 10 месеца

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

8,6 милиона туристи в Анталия за 10 месеца

mail10:06 | 16.11.2021прегледи 860 коментарикоментари 0


Южният курортен град на Турция Анталия продължава да бъде най-популярната туристическа дестинация в Средиземно море, като е домакин на най-голям брой туристи в региона, съобщава Daily Sabah.

Въпреки пандемията от COVID-19, Анталия беше домакин на 8,6 милиона посетители за 10 месеца с капацитет от 680 000 легла. Провинцията привлече туристи от повече от 60 страни, предимно от Русия, Украйна, Германия, Полша, Казахстан, Румъния, Холандия и Обединеното кралство с облекчени ограничения за пътуване. Еркан Ягджи, председател на Асоциацията на средиземноморските туристически хотелиери (AKTOB), каза за Анадолу Агенция (AA), че турската туристическа индустрия е демонстрирала на света възможността за безопасен туризъм дори при условия на пандемия, благодарение на сътрудничеството между публичния и частния сектор.

Програмата за сертифициране на безопасен туризъм, стартирана миналата година в координация с Министерството на културата и туризма, Министерството на здравеопазването и свързаните с тях органи, помогна за привличането на много туристи в града и страната. Съответно Турция предприе редица мерки по летищата, транспортните съоръжения, хотели и други туристически заведения.

Програмата определя поредица от мерки в различни области за регулиране на настаняването, транспорта, здравословното състояние на пътуващите и съоръженията на служителите. Информацията за тези мерки беше споделена с чуждестранни дипломати, туристически агенции и представители на пресата, които имаха възможност да разгледат мерките на място. Ягджи каза, че планират да достигнат границата от 9 милиона туристи тази година, като добави, че регионът е имал много по-добър сезон от миналата година.

Той отбеляза, че Програмата за сертифициране на безопасен туризъм изигра важна роля за този успех. „До края на септември Анталия прие два пъти повече туристи от испанската Майорка, която считаме за най-силния конкурент. Докато островите приеха 3,5 милиона туристи, ние видяхме пристигането на 8,5 милиона посетители. Има значителни усилия както от публичния, така и от частния сектор. Беше важен успех да започнем туристическия ход по време на пандемията и да го направим устойчив. Мисля, че постигнахме това“, каза той.

Юлкай Атмака, ръководител на турската Асоциация на професионалните хотелиерски мениджъри (POYD), каза, че туристическият поток към Анталия продължава, въпреки че сезонът е приключил, добавяйки, че резервациите за 2022 г. са сигнал за по-добър зимен сезон. „Анталия е на път да стане световен лидер. Това е един от световните градове, които приемат най-много туристи. Започнахме малко късно, но се възстановихме много бързо“, каза той.

Председателят на работната група по туризъм на Общинския съвет на Анталия Реджеп Явуз каза, че 2021 г. се разглежда като година за възстановяване на туризма. Той добави, че страните, които са взели подходящи мерки срещу COVID-19 и са се рекламирали успешно, са преодоляли този процес. Той посочи Испания като пример, като каза, че въпреки че е на първо място в света с най-голям брой туристи през 2019 г., тя не успя да се възстанови бързо. Той добави, че друг силен конкурент Гърция не може да достигне очакваните туристически пристигания поради неадекватната здравна инфраструктура.

„Според класацията на страните (в Средиземноморието) Турция се класира на първо място, Испания на второ и Гърция на трето. Изпреварихме най-силния ни съперник Испания по време на процеса на пандемия. Беше трудно да се поеме лидерството, но още по-важно е да бъдеш устойчив“, каза той.

Приходите от туризъм в Турция нараснаха със 181,8% на годишна база през третото тримесечие на 2021 г., след значителен спад миналата година поради пандемията на коронавирус, съобщи миналия месец Турският статистически институт (TurkStat).

Страната спечели 11,4 милиарда долара (110,94 милиарда лири) през юли-септември, което е повече от 4 милиарда долара през същия период на миналата година, когато кризата с COVID-19 доведе до ограничения за пътуване и мерки за блокиране, спирайки световния туризъм. Цифрата е 14 милиарда долара за същия период на 2019 г., преди началото на коронавируса.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg