EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

80 млн. лв. за учителите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

80 млн. лв. за учителите

mail07:00 | 10.08.2017прегледи 10863 коментарикоментари 0


Държавата отпуска 80 милиона лева за увеличение на учителските заплати с 15 процента от 1 септември, съобщи в МС Красимир Вълчев, министър на образованието и науката.
   Това е първа крачка за двойното увеличение на възнагражденията на учители в рамките на четиригодишния мандат, допълни министърът. Увеличението вече е заложено в тригодишната средносрочна бюджетна прогноза до 2020 г., в размер на 330 милиона лева всяка година.
   Освен това предлагаме увеличаване на минималната учителска заплата на 760 лева, добави той.
   Учителите са тези, които трябва  да интегрират децата от уязвими групи в обществото и да направят децата и обществото по-добри, каза министърът.  Смятаме, че  е задължително заплатата на учителите да е над средната за страната. С друг акт се вдигат стипендиите на студентите от българските диаспори в чужбина - от 150 на 200 лева, каза още министър. Това са студенти най-вече от Молдова и Украйна. Често това са студенти с нисък социален статус, за  които стипендията е важна, добави той.
   Видно е, че само малка част от студентите започват работа като учители. Ще направим електронна платформа която да "среща търсеното и предлагането" на преподаватели. Има райони и дисциплини, където има недостиг на учители, там ще се търси начин за задържане на преподаватели, след като навършат години за пенсия, каза министърът.  На други места е нужно да стимулираме подмладяването на педагогическия състав, каза още той.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg