EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

80 абитуриенти в ИЗ "Тракия"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

80 абитуриенти в ИЗ "Тракия"

mail12:33 | 28.04.2017прегледи 1737 коментарикоментари 0


„Бих започнал работа тук, защото се интересувам от нещата, свързани с автомобилите“, коментираше със съучениците си  Илия Недев от ПГ „Цар Иван Асен II“ – Асеновград  по време на опознавателната обиколка в „Техно Акташ“ АД. „Работата тук е приятна, не е тежка, ще споделя впечатленията си с родителите и приятели“, подчерта Али от ПГ по селско стопанство – Куклен. А според Рафаел Атанасов от ПГ по машиностроене – Пловдив посещението в завода в зона „Раковски“, част от „Тракия икономическа зона“ /ТИЗ/, е интересно и полезно за избора на професионална реализация на младите хора.

Подобно мнение споделиха 80-те абитуриенти от 3-те професионални гимназии /цитирани по-горе/, които в сряда , в рамките на 4 часа се запознаха с производството на пневморесори за товарни автомобили в „Техно Акташ“ АД. Екипът на турската компания, по идея на Даниела Савова - ръководител „Човешки ресурси“ във фирмата, със съдействието на „Клъстер Тракия икономическа зона“ /КТИЗ/ и Регионално управление на образованието - Пловдив / РУО/ организира „Ден на отворените врати“.

„Надяваме се тази наша идея да бъде продължена и да се превърна в традиция за предприятията в ТИЗ. Трябва да включим в събитията и по-долните класове, а и родителите също, защото те са основният фактор при професионалното ориентиране на децата“, коментира инж. Синан Емин, член на Съвета на директорите на „Техно Акташ“ АД.   

Според началника на РУО-Пловдив Иванка Киркова именно при такъв род събития връзката бизнес-образование добива реални измерения. „Така фирмата, като „Техно Акташ“ в случая,  подава ръка, става разпознаваема за младите хора. Много срещи се провеждат между бизнеса, местната и държавна власт, и образователните институции, но те не могат да постигнат този ефект, който постига в момента „Денят на отворените врати“. Подобни реалности трябва да бъдат част от цялостния процес на обучение на учениците в професионалните гимназии. Така децата виждат на живо, че съвременната индустрия е чисто, автоматизирано производство, в сравнение със спомените и представите на техните родители отпреди 20-30 години“, добави още Киркова. 

„С бизнеса трябва да работим в същия дух, за да привлечем млади хора и да провокираме техния интерес към работа в индустрията – да видят на място работната среда. Да се търсят варианти в системата на професионалното образование за сътрудничество с фирми като „Техно Акташ“, подчерта и инж. Кирил Саксанов, директор на ПГ по машиностроене – Пловдив.

„Разкажете на вашите родители, приятели, познати за видяното тук. Кажете им, че индустрията в „Тракия икономическа зона“, а и в цяла България, има нужда от хора с технически умения и вие може да се реализирате успешно в Родината, а не да търсите препитание в чужбина. Нека заедно да ориентираме младото поколение към учение в технически специалности“, отправи апел към абитуриентите Катя Стайкова, административен директор на КТИЗ. Тя припомни, че „Техно Акташ“ АД спечели 1-во място през 2014 г. на националните награди по безопасност и здраве при работа.

В „Деня на отворените врати“ се включиха и кметът на Куклен Мария Белчева, заместник-кметът Христо Божинов, представители на фирми от зона „Куклен“ и на регионални Бюра по труда.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg