EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

8% преструктуриране на лозята цели програма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

8% преструктуриране на лозята цели програма

mail15:11 | 12.03.2018прегледи 4328 коментарикоментари 0


Мярката за преструктуриране и конверсия на лозя ще се прилага и през следващия период на Националната програма за лозаро-винарския сектор като по нея трябва да бъдат преструктурирани поне 8% от всички лозя за страната до края на 2023 г. Това става ясно от публикуваната вече национална програма. Заложено е най-малко 20% от подпомогнатите площи да са засадени в райони с винени сортове за производството на вина със защитено наименование за произход, а поне 80% от преструктурираните площи да са в район с производство на вина със защитено географско указание.

Цел на програмата е в не по-малко от 50% от подпомогнатите площи да бъдат приложени дейности за подобряване на техниките за управление по съответната дейност.

От мярката могат да се възползват производители – физически или юридически лица или група физически или юридически лица, независимо от правния статут, предоставен на групата и на нейните членове, се посочва в Програмата. Изисква се обаче стопанисване на винени лозя, които да са на територията на Европейския съюз. Освен това кандидатите трябва да са вписани в лозарския регистър.

Производителите, които са допустими за подпомагане по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“, трябва да отглеждат винено грозде, да имат валидни разрешения за презасаждане и разрешения.  Необходимо е те да са издадени на база права за презасаждане, произтичащи от същото стопанство. Разрешенията могат да се използват по реда на следващата национална програма, само ако срокът им на валидност изтича най-късно на 31 декември 2023 г., става ясно от текста на програмата. Критерий за допустимост е и производителите да имат лозя в добро агротехническо състояние, подлежащи на изкореняване и /или на подобряване техниките на управление.

Нужен е план за преструктуриране и конверсия на лозя, в който да са описани планираните действия и разходи и очакваните резултати.

Кандидати, предоставили банкова гаранция, когато са заявили авансово плащане, не трябва да имат задължения към Държавен фонд „Земеделие“ и не може да са в открито производство за обявяване в несъстоятелност или да са обявени в несъстоятелност. Не се допуска и да са в производство по ликвидация.

Тази мярка е най-успешно прилаганата мярка за периодите 2009/2013 и 2014/2018 година и е от основно значение за лозаро-винарския сектор. В същото време интересът към нея от страна на производителите продължава да бъде висок, се посочва в текста на Националната програма. Прилагането на мярката през годините 2019-2023 има за цел да увеличи площите, засадени с винени сортове лозя, подходящи за производството на вина със защитено географско указание и защитено наименование на произход. Производството на такива вина е приоритет за страната ни./Агрозона


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg