EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

8 млн. лв. е цената на новата система на НВМС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

8 млн. лв. е цената на новата система на НВМС

mail16:31 | 29.04.2010прегледи 962 коментарикоментари 0


8 млн. лв. е струвало изработването на нова информационна система на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), каза генералният й директор д-р Йордан Войнов, който заедно със земеделския министър Мирослав Найденов посетиха кравеферма близо до София, съобщи агенция Фокус. В сумата влизат и всички технически устройства като компютри и допълнителна техника, обясни Войнов. Според него системата може би е най-сложната, правена някога в държава, защото тя обединява много информация на едно място. Договорът за създаването на система е подписан през 2008 г.
При представянето на новата система министър Мирослав Найденов заяви, че това е
най-модерната идентификационна система в Европа, съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието и горите.
Въвеждането й е част от мотото на кампанията „От обора до масата”, защото здравето на потребителя и безопасността на храните е на първо място. „Ако се случи нещо, чрез нея в реално време ще имаме пълна обратна проследяемост и ще установим дали проблема е при производителя или при преработвателя”, каза министърът. Системата е можела да заработи много по-рано, но това не се е случило заради злоупотребите с  ушните марки и т.нар. виртуални крави. С новата система това е изчистено и резултатите от проверките са предадени на прокуратурата, заяви още министър Найденов.
От акредититацията на 22 март до момента са регистрирани общо 3.5 млн. животни. Около 800 000 са едрите преживни животни, а 2.5 млн. са дребните. На дребните преживни задължително ще бъдат поставени чипове, чрез които ще може да се проследява произходът и движението на животните и техният здравен статус. Изграждането на системата е и част от политиката за хуманно отношение към животните, допълни още министър Найденов.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg