EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

8% купен или контролиран вот

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

8% купен или контролиран вот

mail15:05 | 05.02.2016прегледи 1159 коментарикоментари 0


Средната оценката за организацията и провеждането на местните избори е 3,28 по шестобалната система, а най-големият проблем е купеният вот, сочат данни от проучване на социологическата агенция "Маркет линкс". Друго изследване - на катедра "Политология" към СУ "Св. Климент охридски" сочи, че на 13,1 на сто от интервюираните им е предлагано да гласуват срещу някаква оферта.

На пресконференция Добромир Живков от "Маркет линкс" представи данните от национално-представително изследване на социологическата агенция с пряко лично интервю в дома на респондента. Моделът на извадката е квотен, а обемът е 1004 човека. Изследването е проведено в средата на декември.

Според българите оценката за организацията и провеждането на местните избори през миналата година е средно 3,28. 1,6 на сто са дали отлична оценка, а 23,9 на сто са оценили изборите с двойка. Тройки са дали 28,7 на сто, а четворки са поставили 29,8 на сто от запитаните.

50 на сто са посочили контролирания и купен вот като най-съществения проблем в изборния процес. Освен това около 40 на сто отбелязват като проблем сложността на гласуването и общата организация на изборния процес. Едва 9 на сто не смятат че е имало проблеми.

Според проучването контролираният и купеният вот в много по-голяма степен са проблем на по-малките населени места, особено по селата. 64 процента от запитаните смятат, че този вот силно изкривява реалните изборни резултати, а институциите носят основната отговорност за преодоляване на проблема, според над 60 на сто от запитаните. Българите смятат, че около 40 процента от гласуването на последните местни избори е било в някаква степен зависимо от контролиран вот. Експертите обаче са на мнение, че този резултат е преекспониран заради редица фактори.

Как се купува гласът ни? Разкрития за контролиран вот в Смолянско

Д-р Стойчо Стойчев представи резултатите от национално-представително проучване по проблема с купения и контролиран вот, проведено сред 1517 души в периода 2 - 25 ноември 2015 година. На въпрос дали преди изборите респондентът е бил обект на натиск или му е предлагана оферта за да гласува по определен начин, 13,1 на сто са отговорили положително, а 86,9 на сто са отговорили отрицателно. От получилите оферти срещу гласуване 13,1 на сто, предложение за пари в брой са получили 77,3 на сто, 6, 2 - за стоки, 6, 2 на сто са били подложени на психически тормоз, а 5,2 на сто са получили заплахи за уволнение.

Според Стойчев редица от респондентите обаче са изпитвали страх да споделят истината с интервюиращите, особено тези, които са били заплашени с уволнение. Начинът, по който се доказва вота в 23 процента от случаите е снимка, сочи още изследването. 16 на сто е в резултат на парадокса на демокрацията - преференцията, която дава възможност на брокерите на гласове да упражняват контрол и да отчетат вота. 12, 9 на сто е груповото гласуване, а 18, 3 на сто казват, че няма контрол на вота. Най-често предлаганата сума е 30 лв. а средната цена на глас е 41 лв., сочи проучването.

На база данните от проучването е изчислено, че около 8 на сто е контролираният вот. Тези данни потвърждават наблюденията на експерти, че контролираният вот е около 10 процента.

Източник: БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4093