EUR 1.9558
USD 1.6405
CHF 1.8066
GBP 2.1867
CNY 2.4940
you tube
mobile version

8 тенденции при интернет пазара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

8 тенденции при интернет пазара

mail17:15 | 24.04.2020прегледи 10738 коментарикоментари 0


Вече всички са онлайн - от търговците и останалите фирми, през учителите и учениците, до спортистите и развлекателната индустрия. След като редица спортни състезания съвсем сериозно обмислят да заложат на електронни спортове, държавни институции публикуват онлайн уроци в помощ на учениците и дори в САЩ обявиха, че американският марсоход вече се управлява от домашни условия, едва ли има обществена сфера, която да е останала неповлияна от бързото навлизане на интернет в следствие на социалната изолация през последните седмици.

Това води след себе си и редица промени за самия интернет бизнес. За онлайн играчите става все по-трудно да изпъкнат в увеличаващия се информационен поток, организациите търсят повече ефективност и проследимост на резултатите, нарастват и онлайн заплахите – както като количество, така и като разнообразие. Ето някои от най-значимите тенденции, които променят сектора.

Все по-малки фирми с присъствие в интернет

Долната граница на фирмите със собствен сайт пада значително и все повече малки- и микрофирми залагат на качествено присъствие в мрежата. Дори много малки фирми с вече наложен сайт изненадващо се оказаха в по-добра позиция от големи играчи в своите ниши, които обаче разполагат само с физически обекти и зле развити сайтове. 

Онлайн вече са и услуги, за които не сме и помисляли

Може и да не сте допускали, че в интернет може да се прехвърли и традиционно физическа дейност като ... фризьорските услуги. Факт е обаче, че неотдавна стартира уеб платформа, свързваща фризьори, останали без работа с хора, нуждаещи се от подстрижка, при което първите дават указания на вторите как да се подстригват, използвайки видео връзка. Друга типично извършваща се офлайн дейност като театъра също преоткри мрежата. Според уеб специалистите, тепърва предстои да видим нови и нови области от физическия свят да навлизат пълноценно във виртуалното пространство.

Търси се повече ефективност

Ако до сега интернет често беше поле за експерименти и много компании инвестираха в проекти със съмнителна полза, то в усложняващата се обстановка напоследък акцентът е върху ефективността. 

Ръст на новите онлайн магазини

Този ИТ сегмент и до сега растеше устойчиво, но с въвеждането на социална изолация в редица държави неговият ръст се ускори. У нас отлагането на някои нови регулации за интернет търговците вероятно също е изиграло роля. 

Бизнес комуникацията вече е изцяло онлайн

„Моментът, в който откриеш, че всички онези срещи всъщност са можели да бъдат имейли и конферентни разговори“ - тази шега, която циркулира из социалните мрежи показва по най-добрия начин настроението в много от българските фирми. Срещите между колеги или дори такива с потенциални клиенти успешно мигрираха към уеб платформи за гласови и видео разговори. Приложения, до скоро използвани предимно за забавление и неформална комуникация, вече се превръщат във важен инструмент за сътрудничество между екипите, с всички плюсове и минуси на този подход.

Социалните медии възвръщат значението си

През последните години мнозина се отдръпнаха от социалните мрежи като маркетингов канал, главно поради редица промени в тях, които ограничиха възможността да достъпваме пълноценно своята аудитория. Социалната изолация обаче отново постави фокус върху тази медия, в която днес прекарваме много по-голяма част от времето си.

Оптимизацията за търсачки става все по-важна

С нарастване броя на онлайн бизнесите и по-високата конкуренция в редица ниши в интернет, ролята на оптимизацията за търсачки става ключова. Т.нар. SEO (Search Engine Optimization) спомага за извеждането на даден сайт по-напред в онлайн търсачките, което води и до много по-голяма посещаемост или нарастване броя на продажбите, ако той е онлайн магазин. 

Нови заплахи за сигурността

Пандемията от COVID-19 стимулира онлайн измамниците, създавайки нова вълна от измамни мейли, фишинг и зловреден софтуер, възползваща се от страховете на хората. Тази тенденция вероятно ще се засилва през следващите седмици и месеци.

 

Източник: SEO Web Design


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg