EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

77% от европейците оценяват ОСП положително

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

77% от европейците оценяват ОСП положително

mail11:00 | 11.03.2014прегледи 836 коментарикоментари 0


Над три четвърти (77 %) от европейците смятат, че новата Обща селскостопанска политика (ОСП) е от полза за всички граждани на ЕС. Повече от 90 % от тях поддържат основните насоки на новата ОСП — като например по-справедливи и целенасочени помощи (92%) и установяването на връзка между финансовата помощ, предоставяна на фермерите, и съблюдаването на земеделски практики, благоприятни за околната среда („екологизиране“, 91 %). Това са основните заключения от проучване Евробарометър относно ОСП, публикувано днес от Комисията.

Останалите тенденции, установени чрез проучването, са:

Европейците отдават все по-голямо значение на селското стопанство. Те го смятат, наред с развитието на селските райони, за много важен залог за бъдещето (53 %, увеличение със 7 пункта спрямо 2009 г.). Огромното мнозинство смята също така за важно да се гарантира разнообразието на селскостопанските и хранителните продукти в Европейския съюз.

Повече от 80 % от европейците подкрепят основните цели на ОСП — независимо дали става дума за гарантиране на продоволствената сигурност, по-балансирано развитие на селските райони или за подпомагане на младите фермери.

Тази подкрепа е още по-голяма, що се отнася до основните насоки на реформата: 91 % от анкетираните (увеличение с 4 %) възприемат свързването на финансовата помощ, предоставяна на фермерите, със съблюдаването на благоприятни за околната среда земеделски практики („екологизиране“) като нещо положително, а 92 % (увеличение с 4 % спрямо 2009 г.) одобряват по-справедливото и целенасочено предоставяне на помощ на фермерите.

Мнозинството граждани на ЕС се изказват положително за помощта за фермерите и за дела ѝ в бюджета на ЕС. На практика 45 % смятат сумата на помощта за фермерите за адекватна, 26 % — за твърде малка, а 13 % — за твърде голяма.

Според 91 % от европейците е важно да се подкрепят уязвимите земеделски стопанства, изпитващи трудности поради климатични, санитарни или икономически фактори, а близо 50 % определят този подход като много важен (48 %).

64 % от европейците са запознати с подкрепата, която ЕС оказва на фермерите в рамките на ОСП, докато при предишното проучване през 2009 г. едва 41 % от европейците изобщо бяха чували да се говори за ОСП1.

Мнозинството европейци (61 %) са наясно, че доходите в земеделието са по-ниски от тези в останалите сектори на икономиката.

Що се отнася до информацията за потребителите, допитването показва, че европейците обръщат голямо внимание на качеството на хранителните продукти като мляко и някои видове месо и че имат значителни очаквания относно проследимостта. Повечето анкетирани (53 %) дори са готови да платят малко повече за продукти, върху чиито етикети има информация за техния произход.

Контекст

След реформата на ОСП Комисията държеше отново да попита гражданите на ЕС за тази политика и значението, което те отдават на селското стопанство в Съюза. Допитването е проведено според методологията на Евробарометър в периода от 23 ноември до 2 декември 2013 г. в 28-те страни от ЕС. Участвали са 27 919 граждани от различни социални и демографски групи./ЕК
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg