EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

74% от фирмите недоволни от цената на тока

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

74% от фирмите недоволни от цената на тока

mail17:10 | 08.06.2022прегледи 749 коментарикоментари 0


Седемдесет и четири на сто от работодателите не са доволни от цената на електроенергията в България, а 16 на сто оценяват нивото като средно, показват резултати от анкета на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК).

На въпроса "Какви краткосрочни икономически последици от руската инвазия в Украйна усещате или очаквате за вашата компания?"  89 на сто от анкетираните посочват по-високи разходи за енергия, суровини и предварителни работи, а 87 на сто - смущения във веригата за доставки и логистиката.  

За пореден път най-голямо е недоволството на компаниите в борбата с корупцията и престъпността. Цели 77 на сто от анкетираните заявяват, че са много недоволни или недоволни и в тази област е необходимо да се положат повече усилия.

Камарата провежда от 2005 г. анкета за бизнес средата в България сред своите членове. Информацията от допитването дава яснота по въпроси, свързани с предизвикателствата и проблемите, с които се сблъсква бизнесът у нас, и откроява предимствата на България като място за инвестиции и правене на бизнес.

През 2022 г. 38 фирми членове на ГБИТК се включиха в проучването, което се проведе от 31 март до 22 април 2022 г. едновременно в 16 страни от Централна и Източна Европа. 74 на сто от участвалите фирми са малки и средни предприятия с по-малко от 250 служители. 26 на сто са големите компании.

Членовете на ГБИТК в голямата си част са български предприятия, поддържащи търговско-икономически отношения с Германия и германски инвеститори в България. На въпроса "Как ще се развият инвестиционните Ви разходи през тази година в сравнение с предходната?" 53 на сто от анкетираните фирми отговарят, че очакват те да останат без промяна. 100 процента от запитаните посочват, че биха избрали отново да инвестират в България.

59 на сто от участниците оценяват икономическата обстановка в България като задоволителна. 42 на сто от анкетираните фирми очакват влошаване на развитието на българската икономика през тази година. 

47 на сто оценяват настоящата ситуация в бранша като "добра" като 37 на сто от анкетираните са посочили, че очакват подобрение в бранша през тази година в сравнение с предходната. Оптимистична е прогнозата, че половината от участниците в анкетата (55 на сто) оценяват настоящото бизнес състояние на своята компания като "добро".

По отношение цената на работната ръка 43 на сто от компаниите са доволни или много доволни. Около половината от анкетираните компании изпитват трудности при намирането на квалифицирани кадри, като едва 21 на сто са доволни от качеството на академичното образование и 27 на сто са доволните от качеството на професионалното образование. 69 на сто от анкетираните посочват "цената на електроенергията" като един от основните рискове за развитие на компаниите, следван от "недостиг на квалифицирана работна ръка" с 66 на сто, като тази липса води след себе си увеличаване на разходите за работна ръка, посочват 35 на сто от анкетираните. В тази сфера са необходими реформи и въвеждането в България на елементи от наложилата се в Германия система за дуално професионално обучение и адаптирането към нуждите на бизнеса от обучение на специалисти в конкретни области. Това са възможни варианти за справяне с проблема с липсата на квалифицирани кадри

Безспорна е удовлетвореността на компаниите от членството на България в Европейския съюз – 84 на сто. Увеличава се положителната нагласа към въвеждането на единната европейска валута. 55 на сто от запитаните желаят въвеждането на еврото, 29 на сто са на противоположното мнение.

Доверието в публичната администрация намалява, където доволни са 11 на сто, в сравнение с 2021 г., когато доволните са били 15 на сто. По отношение на политическата и социална стабилност и предвидимостта на икономическата политика нивото на удовлетвореност е съответно 14 на сто и 11 на сто. 

По критериите за данъчната тежест и цената на работната ръка доволните са 55 на сто и съответно 39 на сто.

Германия представлява най-важният чуждестранен пазар за българска продукция. По данни на Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Германия търговският стокообмен между България и Германия за 2021 г. възлиза на 9,8 млрд. евро, т.е. през 2021 г. има повишение с 19,43 на сто

Износът от България за Германия през 2021 г. e 5 266,98 млрд. евро. В обратната посока вносът от Германия към България е 4 534,13 млрд. евро.

Актуалните данни относно търговията и инвестиции потвърждават положителните нагласи на предприемачите спрямо България като бизнес дестинация, посочват от Камарата. Анализирайки конкретните фактори на бизнес средата обаче, от Германо-българската индустриално-търговска камара  установяват, че бизнесът очаква решителни действия по отношение цената на електроенергията, справянето с недостига на квалифицирани кадри, за повишаване качеството на образованието, увеличаване предвидимостта на икономическа политика и справяне с корупцията.БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165