EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

735 млн.лв. за фирмени иновации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

735 млн.лв. за фирмени иновации

mail13:15 | 18.08.2022прегледи 1627 коментарикоментари 0


Чрез Министерството на иновациите и растежа до края на годината ще бъдат предоставени 735 милиона лева на микро, малки и средни предприятия. От тях 600 милиона лева са от Плана за възстановяване и устойчивост и 135 милиона лева от структурните фондове. Това съобщи служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев.

Четири процедури ще бъдат на разположение на бизнеса до края на годината по Плана за възстановяване и устойчивост. Първата е в размер на 260 милиона лева и е отворена за кандидатстване от фирмите до 21-ви септември. Александър Пулев посочи допустимите сектори: ""Преработвателна промишленост, творческа дейност /тук са включени и медиите/, научна дейност и управление на отпадъци. Тук инвестициите са по ос "Технологична модернизация".

През следващия месец ще бъде отворена процедура с ресурс малко над 30 милиона лева с фокус върху микро-, малки и средни предприятия за внедряване на високотехнологични решения, включително и киберсигурност. Работи се до края на годината да бъдат отворени още две процедури. Първата е свързана с въвеждане и инвестиции във фотоволтаици и съпътстващата инфраструктура с бюджет от 200 милиона лева.

Четвъртата процедура е с бюджет 120 милиона лева с фокус върху развойна дейност и интелектуална собственост.

Александър Пулев подчерта: "5 милиона лева на ден ще стигнат до бизнеса, до микропредприятията, малките и средни предприятия - най-уязвимият сегмент в българската икономика, така, че ние правим всичко възможно с усилията на екипа да осигурим една благоприятна среда тези средства да стигнат до най-нуждаещия се сегмент от нашата икономика".

По линия на структурните фондове за одобрение към Европейската комисия по програма "Конкурентноспособност и иновации в предприятията" с период до 2027 година ще бъде дадена за одобрение процедура с бюджет 130 милиона лева. Тя е насочена към малки и средни фирми и големи предприятия, които си сътрудничат с малки и средни дружества с фокус развойна дейност, каза Александър Пулев.БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158