EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

7.3 млрд.евро имотни инвестиции в ЦИЕ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

7.3 млрд.евро имотни инвестиции в ЦИЕ

mail16:07 | 26.11.2021прегледи 794 коментарикоментари 0


Независимо от продължаващите смущения, причинени от пандемията, инвестиционните обеми в недвижими имоти в Централна и Източна Европа /ЦИЕ/ за първите три тримесечия на 2021 г. възлизат на 7,3 млрд. евро и са само с 10 на сто по-ниски на годишна база и с около 20 на сто по-ниски в сравнение със същия период на 2019 г., съобщиха от Colliers. В доклада си компанията прогнозира, че в края на 2021 г. обемите ще достигнат подобни нива като през 2020 г. - между 10 и 11 млрд. евро.

Поотделно повечето държави изостават от обемите си преди пандемията, като за 2021 г. Полша формира 56 на сто от обема, а Унгария и Словакия са надминали нивата спрямо 2020 г. Обичайно силното за сделки четвърто тримесечие може да се окаже недостатъчно интензивно като обеми поради липсата на наличен продукт на много пазари и продължаващите усложнения при пътуванията на инвеститорите, посочват от компанията.

Кевин Търпин, регионален директор в компанията в отдел "Проучвания" в ЦИЕ, обяснява: "На много пазари в региона регистрирахме леки промени в доходността от първокласните активи, главно заради продължаващата липса на данни за сделки, които да подкрепят по-нататъшни промени.

Основното изключение е доходността от индустриални и логистични площи, която се намали с близо 100 базисни точки средно за ЦИЕ от първото тримесечие на 2020 г. досега, като в Полша достигна над 180 базисни точки. Нашето мнение остава, че макар и някои последващи вътрешни размествания да са неизбежни, добре представящите се активи би трябвало да устояват по-добре, с по-голям натиск върху вторичните продукти".

Офис секторът едва успя да се задържи на първо място с 36 на сто дял от обема за първото деветмесечие на 2021 г. Логистичният и жилищният сектор продължават да регистрират все по-високи обеми, задържани единствено от недостига на наличен продукт за продажба на пазара. Обемите на ритейл сектора продължават да се подхранват от активи като търговски паркове и супермаркети, докато делът на хотелите остава малък.

Фондовете от Западна и Северна Европа формират 42 на сто от целия обем на инвестиционния пазар през първите три тримесечия на 2021 г., като най-много капитали идват от Германия, Великобритания и Швеция.

Капиталът от ЦИЕ също заема голям дял - 30 на сто от общия обем. Чешките инвеститори са най-активни, с дял от 19 на сто, и на тях се падат 53 на сто от обемите в Чехия и 80 на сто от обемите в Словакия, като придобивания са регистрирани и в Полша, Румъния, Унгария и България. Активни са и инвеститорите от Унгария, както с местни придобивания, така и в целия регион, включително Румъния и Полша.

Коментирайки това, което предстои, Кевин Търпин посочва: "Икономиките в целия регион се държат сравнително добре. Въпреки това има няколко проблема, които предизвикват голяма загриженост и дебати, много от които ще окажат влияние върху сектора на недвижимите имоти по отношение на предлагането, търсенето и финансовата достъпност.

На първо място, интеграцията на критерии ESG (отговорно и устойчиво управление - бел. ред.) се превърна и ще продължи да бъде ключов фактор за промяна и успех при инвестирането в недвижими имоти. Освен това проблемите, свързани с веригата на доставки и труда, водят до недостиг и повишаване на цените на строителните материали и основните компоненти и стоки в други отрасли.

Цените на жилищните имоти се покачват рязко, предизвиквайки загриженост за тяхната финансова достъпност, в допълнение към енергийната криза и инфлационния натиск. В крайна сметка потребителят е този, който ще понесе разходите за това, или ще влезем в неясен като времетраене период на затягане на коланите, докато нещата се успокоят".

Георги Киров, директор Инвестиционно консултиране, добавя: "В днешно време е трудно да се пренебрегне инфлацията, която засяга много аспекти на сектора на недвижимите имоти. Въпреки това, с динамичния пазар на наематели (въпреки здравните мерки заради пандемията) и изобилието от капитали, България остава привлекателна и готова да премине през по-трудни периоди".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg