EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

7.2 млн.лв. за техника + ремонт на болници

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

7.2 млн.лв. за техника + ремонт на болници

mail20:05 | 26.10.2016прегледи 3128 коментарикоментари 0


В присъствието на ръководствата на държавни лечебни заведения и медии правителството одобри допълнително 7,2 млн. лв. за 2016 г. "Пирогов" ще получи за строително-ремонтни дейности и оборудване за детската клиника 2 млн. лв. Премиерът Бойко Борисов коментира, че условията в момента там са отвратителни.
Болниците в Смолян и в Търговище ще получат по 1 млн. лв. за закупуване на ангиограф. Болницата в Ловеч ще получи 1 млн. лв. за ангиограф и за апаратура за хемодиализа. "Света Ана", Варна - 260 хил. лв. за основен ремонт и апаратура. "Иван Рилски", Разград - 200 000 лв. за апаратура. ИСУЛ получава 400 000 лв. за ремонт на детското отделение. "Света Екатерина" за апарати 400 000 лв. за т.нар. изкуствено сърце. За болницата в Габрово - 500 000 лв. за ремонти и апарати за хемодиализа. За болницата в Стара Загора 150 000 лв. за апарат. За болницата в Шумен 190 000 лв. за животоспасяваща апаратура за реанимация.

Чух, че отпусканите средства за лечебните заведения са били нещо предизборно – не, никой не се разболява предизборно. Това каза в началото на правителственото заседание проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на „Св. Екатерина” във връзка с отпуснатите от правителството средства за лечебни заведения. "Това са животоспасяващи средства за подобряване на инфраструктурата, снабдяване с изключително модерна и съвременна апаратура и даване възможност за равнопоставен достъп на всички български граждани до високоспециализирана медицинска помощ в различните краища на България", обясни проф. Начев. По думите му достъпът за българските граждани е много добър, не се чака като в Англия, Франция и Германия, но той не е равнопоставен за различните краища на България. "Места като Смолян, Търговище, знаете зимно време какво става в Делиормана, Родопите – преспи и всъщност се дава възможност това, което се критикува и в медиите, че не е равнопоставен достъпа да се подобри", поясни той. "По отношение на Св. "Екатерина" и тези две изкуствени сърца – става дума за две 17-18 годишни момчета, на които ако не се постави това сърце им остава по-малко от месец и половина живот. А така те могат да изчакат пет-шест години за намиране на донор от труп за трансплантация. Чух, че това било нещо предизборно – трябва да ви кажа, че не никой не се разболява предизборно", коментира проф. Генчо Начев.
"Обичаме да хвърляме искри, но всъщност зад дима няма огън. Така че не мога да говоря въобще за предизборност", каза още той.
Министърът на здравеопазването обясни: "Чух сутринта по радиото, че се давали нови пари предизборно, да отидат при тези две деца, на 18 и 17 години, защото, ако другото е инвестиция в бъдещето, това, което правителството решава днес, с тeзи 2 апарата днес спасяваме 2 човешки живота на 17 и 18 години". "Иска ли някой да каже, че това е предизборна инвестиция? Да го каже на тези хора, да го каже на хирурзите, майките и бащите на тези деца. Основните част от инвестициите са насочени към майчино и детско здравеопазване, което е част от основните приоритети на правителството в сферата на здравеопазването", обясни Москов. "Това наистина са едни от най-смислените инвестиции, които правим, въобще. Когато се говори за избори, предизборност, кой какви ходове прави, отговорът трябва да го получите не от МС и политиците, а от ръководството на болниците и работещите там. Те да кажат дали в ежедневието или двете деца ги интересува кога са изборите или държавата да гарантира нормалното функциониране на болниците. Някои хората казват, че виждат проблемите от самолет, а аз благодаря на всички вас, че ходим по земята и виждаме реалните проблеми", добави здрaвният министър.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886