EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

7.2 млн. туристи в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

7.2 млн. туристи в България

mail12:30 | 13.03.2014прегледи 1026 коментарикоментари 0


България ще се рекламира като туристическа дестинация в Германия чрез кампания "България - открий и сподели". Кампанията включва реклама в печатни, електронни и онлайн медии и платформи, както и външна реклама, срещи с туроператори. Планират се посещения на немски журналисти в България, за да се запознаят с възможностите на страната в ски-туризъм, СПА и уелнес, културно-опознавателен туризъм, морски и рекреативен туризъм. Проектът на рекламната кампания ще бъде финансиран от ОП "Регионално развитие".

Към момента секторът реализира 16,5% от БВП на страната, а според финансови анализатори от "Стенли Морган" в близките години той генерира 18% от БВП.
„У нас се наблюдава едно интересно съотношение - местното население е с численост 6,9 млн. души, а чуждестранните ни гости са близо 7,2 милиона. Тази тенденция очертава към 2020 г. България да бъде посетена от 9,5 млн. чуждестранни туристи”, обеща зам.министърът на икономиката Бранимир Ботев.
България традиционно е позната на германския пазар като морска дестинация, но възможностите в сектора на уелнес и СПА, както и планинският туризъм, ще привличат все повече немски туристи. България има 146 планински върхове, разположени в 5 планини, които са над 2000 метра. Огромни са възможности за развитие на българските ски курорти. Според анализа на най-добрия експерт на зимни курорти Лорън Ванат България има възможност да увеличи около 4,5 пъти своите зимни туристи, достигайки 2,5 милиона на година.
Не по-малък е потенциалът ни в концентрацията на термални минерални извори. Страната притежава 650 находища с минерални води и над 2 000 извора. Дневният излив на минерална вода в България е 423 млн. литра, което за сравнение е дневният дебит на Ниагарския водопад, заяви зам.-министър Ботев. По негови думи страната ни има 21 града и селища, които са създадени от римски императори върху минерални води, някои от тях са носели и
техните имена - Сердика (император Траян), Хисар (император Диоклециан), Костенец (император Константин) и други. Този потенциал би могъл да бъде използван за бъдещото развитие на туризма в България. Регламент на ЕС 20/11/24 от октомври 2013 година позволява всяка страна от ЕС да изпраща за профилактика и рехабилитация своите граждани в друга страна членка, което се поема от здравната каса. Вече има инициирани разговори от българска страна със застрахователни компании от Германия, които искат да проучат тази възможност.
България има описани и архивирани над 43 хиляди исторически и археологически артефакта, което ни поставя на 3-то място в Европа след Италия и Гърция. Именно това провокира високия интерес към тракийското богатство. Министерство на културата е съорганизатор с "Лувъра" в Париж за изложбата на тракийското богатство от България, която трябва да се състои през пролетта и лятото на 2015 г.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1008