EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

71% от българите плащат със смартфони и часовници в чужбина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

71% от българите плащат със смартфони и часовници в чужбина

mail18:10 | 30.06.2023прегледи 586 коментарикоментари 0


Шестдесет процента от българите, които си купуват почивка в чужбина от туристическа агенция, и 63% от тези, които организират пътуването си самостоятелно, заплащат онлайн. Общо 71% от българите, които тази година ще почиват извън страната, смятат да плащат с карта, смартфон или смарт часовник. За ваканцията си зад граница 45% планират да похарчат между 400 и 1200 лв. на човек. Това показват данните от  най-новото проучване на Visa относно намеренията на българите за почивки и начините за разплащане по време на тях. Изследването обхваща осем пазара от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през 2023 г., включително България.

Освен традиционния начин с карта, за разплащания могат да се използват и устройства като смартфони и смарт часовници. Използването в чужбина на физическа карта или посредством смартфона или смарт часовника е също толкова бързо, удобно и сигурно, колкото и у дома. Така респондентите от изследваните държави  оценяват предимствата на дигиталните трансакции зад граница.

Петдесет и осем процента ги предпочитат заради удобството, 53% - заради сигурността, възприемана като отсъствие на риск от загуба на пари, а 52% ценят скоростта. Четиринадесет процента от българските туристи искат да плащат в чужбина със смартфон или смарт часовник. В региона мобилните разплащания в чужбина са популярни и сред туристите от Румъния и Унгария (съответно 22% и 21% от анкетираните).

Над половината почиващи българи (57%) планират да използват в чужбина същата разплащателна карта както у дома. Някои сменят картата, когато отиват на почивка в чужбина, като плащат там с друга, различна използваната в страната им. Това е доста популярно сред румънците (25%), поляците (24%) и унгарците (23%). Четиридесет и три процента от анкетираните българи, които сменят картите си за чужбина, ще използват такава, която е свързана с тяхна сметка в различни валути. Три четвърти от жителите на ЦИЕ, пътуващи в чужбина, решават как ще заплатят почивката си в чужбина, преди да заминат.

Почивки купени онлайн

С разрастването на електронната търговия ние сме все по-склонни да купуваме онлайн различни продукти и услуги. Затова не е изненадващо, че плащаме и за почивките си онлайн. Осемдесет и седем процента от българите, организиращи самостоятелно пътуването си, ще закупят някоя от ваканционните услуги онлайн: 63% ще резервират нощувка по този начин, 35% - транспорт, а 18% - ще заплатят входни такси и  допълнителни екскурзии. Когато плащат за транспортни услуги, настаняване или допълнителни атракции, 75% от българите ще платят с карта или дигитален портфейл.

Проучването на Visa показва, че 67% от българите, които купуват пакетни почивки в чужбина чрез уебсайтовете на туристическите агенции или платформи, предлагащи офертите на много туроператори, ще заплатят с карта или дигитален портфейл. Купуването на ваканции онлайн е най-популярно в рамките на региона в Хърватия (78% от клиентите на туристически агенции), Словакия (76%) и Словения (74%).

Въпреки инфлацията българите искат да почиват в чужбина

Двадесет и три процента от анкетираните българи планират тази година да почиват в чужбина, като средната продължителност на пътуването е 6 дни.

Четиридесет и два процента от пътуващите в чужбина нямат намерение да отменят тези планове, дори инфлацията да остане висока и разходите за живот да продължат да растат. Въпреки това, 60% от българите, заминаващи в чужбина, биха потърсили по-икономични варианти за настаняване, а 50% ще обмислят съкращаване на пътуването си.

За 59% от българите геополитическата обстановка не влияе на плановете им за почивка в чужбина, а 36% заявяват, че тази година най-после ще предприемат пътуване, отлагано преди заради пандемията от Ковид-19 - това важи особено за най-младите респонденти.

Най-често посочваните от българите дестинации са Гърция (32%), Италия (15%), Турция (12%), Испания (8%), Хърватия (6%) като желанието им е просто отдих, съчетание от разглеждане на забележителности и отмора. Едва 8% планират да прекарат ваканцията си в чужбина активно, на планински туризъм или спортни занимания.

Шестдесет и един процента от българите възнамеряват да пътуват в чужбина поне два пъти тази година. Става дума предимно за посещения на градове, особено популярни сред милениалите (25-40 г.) и поколението Z (до 23 г.). Тъкмо за тях плащанията с карта, смартфон или смарт часовник могат да се окажат особено полезни. В Лондон билетите за обществения транспорт се плащат само дигитално, а в Швеция, считана за най-безкасовата страна в света, дигиталните разплащания са единствената опция в много кина, ресторанти и магазини.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg