EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

70% усвояване на еврофондове до 2013

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

70% усвояване на еврофондове до 2013

mail17:45 | 26.07.2012прегледи 777 коментарикоментари 0


„Правителството осигурява стотици милиони левове за повишаване на енергийната ефективност на обекти в цялата страна. Тези пари ще гарантират допълнителни работни места и ще влязат в бизнеса, а това от своя страна ще стимулира и потреблението.” Това каза министър – председателят Бойко Борисов на официална церемония по подписването на споразумения за безвъзмездна финансова помощ по линия на Международен фонд „Козлодуй“ на стойност 47 млн. евро. Средствата ще бъдат използвани за изпълнението на проекти за енергийна ефективност в 243 обществени сгради в страната, както и за подмяна на общинско улично осветление.

Премиерът бе категоричен, че енергийната ефективност е приоритет на правителството и „именно чрез реализацията на подобни проекти страната ни може да спести енергия, което от своя страна ще намали нуждата от изграждане на нови мощности."

„Енергийната ефективност е тази, която може да облекчи с трийсет процента населението на година, ако съумеем да проведем това, което сега правим с държавните, общинските сгради и с уличното осветление”, каза Борисов.

Според премиера средното намаление на консумираната енергия в сгради с реализирани мерки за енергийна ефективност ще бъде между четирийсет и шейсет процента.

„Ако успеем да намалим консумираната електроенергия средно с трийсет процента, това ще бъде равносилно на един ядрен реактор и половина”, добави премиерът.

Правителственият ръководител заяви, че до края на мандата на кабинета се очаква усвояемостта на еврофондовете да достигне седемдесет – осемдесет процента.
„В момента ние усвояваме двайсет и пет пъти повече евросредства, отколкото предишното правителство, като до края на годината усвояемостта ще се увеличи до четирийсет пъти, което е много над средното за Европейския съюз", заяви Борисов.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg