EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

70% с нови касови апарати, миграция на сървъри

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

70% с нови касови апарати, миграция на сървъри

mail06:30 | 27.02.2019прегледи 814 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

Досега данните на НАП сочат, че повечето регистрирани по ДДС фирми ползват софтуер за продажбите, а относително по-малък дял използват само касов апарат, без софтуер. Според НАП компаниите, които имат само фискални устройства, но не и софтуер напредват в изпълнението на новите изискванията, като над 70 % от тях вече оперират по новите правила. Не такова е положението обаче при фирмите, които работят със софтуер за продажбите, за които сегашните срокове могат да се окажат предизвикателство, признаха от приходната агенция.

Отлагането с повече от 7 месеца на по-сложната част от имплементацията на наредбата ще разреши напрежението между приходната администрация и бизнеса. Сигурен съм, че в следващите седмици ще намерим отговори, които стоят и притесняват бизнеса, каза министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг в сградата на Министерския съвет след срещата си с представители на Българската стопанска камара /БСК/ във връзка с текущото състояние на процеса по влизането в сила на промените в Наредба Н-18, свързана с регистриране и отчитане на продажбите, която беше по покана на министър-председателя Бойко Борисов.
Финансовият министър припомни, че на 19 февруари е анонсирал, че сроковете за прилагането на наредбата ще бъдат променени за част от търговците - тези, които използват системи за управление на продажбите. Срокът там ще се измести за 30 септември. "Това са 7 месеца, в които с представителите на бизнеса ще търсим оптимални решения за тези гранични процеси и състояния, в които бизнесът среща проблеми за имплементиране и прилагане на наредбата", изтъкна Горанов. Той бе категоричен, че новите правила ще трябва да се прилагат, тъй като констатациите на приходната администрация са, че има огромен опит, независимо от ниската данъчна тежест, за злоупотреба с обороти. Министърът даде пример, че във Велинград средният осигурителен доход на 4 и 5-звездните хотели е около 500 лв.
Министърът на финансите бе категоричен, че в реалното отчитане на всички обороти в икономиката трябва да намери място и партньорството между държавата и бизнеса. По думите му това става чрез плащане на данъците. Горанов обясни, че е имал много ползотворен диалог с представителите на БСК, с които са се разбрали по какъв начин ще продължи работата по окончателното изпълнение на наредбата в различните й фази. Според него голяма част от оборотите се крият, като това е философията на изменението от лятото на наредбата.

Миграция на сървърите на онлайн търговци към Румъния установили данъчните в последните месеци. Преместването се правело с цел да се измъкнат от изискванията за нов софтуер и касови апарати, да не обявят пред НАП собствениците си и да не са длъжни да дават достъп до сървъри за проверка, съобщи "24 часа". Обекти със софтуер, програмиран така, че една продажба да отива към касов апарат, свързан с НАП, а две към принтер, който печата бонове менте, засекли още инспекторите. При проверка хванали и сървър, разположен на Филипините, който отчел 12 млн. лв. оборот за сезона, а към НАП подал 2 млн. лв. Клиенти сигнализирали, че някои търговци вече искат плащанията да стават само с банков превод или пощенски запис.

Причина за раздвижването в някои браншове е предстоящата смяна на софтуерите за управление на касовите апарати. За регистрираните по ДДС търговци срокът е 31 март. Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че е готов да отложи за някои търговци срока до септември. 500 млн. лв. всяка година не влизат в хазната от укрити обороти, сочат анализите на НАП.

От тях 330 млн. са от неплатени данъци и осигуровки от заведения, барове, дискотеки, търговия на дребно с храни, облекла и други стоки. 160 млн. лв. годишна щета идвала от укрити обороти при електронната търговия. Преди седмица бизнесът мотивира искането си за отлагане на сроковете за смяна на касовите апарати и софтуерите за управление на продажбите с това, че с новите изисквания НАП ще получи достъп до конфиденциална информация.

По закон обаче при близо 300 000 проверки и ревизии, каквито данъчните правят всяка година, те имат достъп до тази информация. Всеки месец те получават близо 30 милиона фактури с данни кой на кого е купил или продал и на каква цена. По всяко време инспекторите могат да прегледат търговските книжа, договорите и интелектуалната собственост и всякаква друга документация, по която да извършат контролната си дейност.

 Никъде в новата наредба не е искан кодът на софтуера. До момента 47 000 фискални устройства са актуализирани, издадени са над 13 млн. касови бележки за 330 млн. лв. Близо 50 хил. търговци са изпълнили новите изисквания. До дни ще бъде обявена наредбата за касовата бележка, която трябва да издават електронните магазини. Сървърите на електронните магазини вече не могат да бъдат извън обектите им.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg