EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

70% от българите са като крепостни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

70% от българите са като крепостни

mail12:02 | 26.02.2015прегледи 1374 коментарикоментари 0


Ниска степен на мобилност на работещите установи проучване на БТПП. В проучването са обхванати 900 наети лица, като 448 от тях са консултирани в Центровете за кариерно развитие към БТПП.

Резултатите показват, че 27% от анкетираните декларират готовност за търсене на работа в друго населено място. Преобладаващият дял (73%) посочват, че биха започнали нова работа само ако е в същото населено място.

Намерение за промяна на заетостта в други населени места в са изразили в най-висока степен консултираните лица от Стара Загора - 40% имат намерение да започнат работа в друг град в страната, а 27% - да заминат в чужбина; Добрич - 36% имат намерение да започнат работа в друг град в страната, а 21% - да заминат на работа в чужбина; Враца - 22% възнамеряват да започнат работа в друг град на страната, а 6% ще търсят работа в чужбина; Бургас, Видин, Търговище, Хасково - 13-14% ще търсят нова работа в друг град на страната.

zoom_sss

Само една десета от запитаните лица имат реална готовност за бърза промяна в техния трудов статут и започване на нова работа в краткосрочна перспектива.

На въпроса дали биха се развивали в друга професионална област, 42% от консултираните лица в Центровете за кариерно развитие към БТПП отговарят положително. Най-силен интерес за смяна на професията проявяват работещите в сферата на културата, селското стопанство, търговията и недвижимите имоти – дейности, при които нивото на заплащане е сред най-ниските в страната.

Най-много са желаещите да сменят професията си в Ловеч, Добрич и Стара Загора – области, които до голяма степен се различават както в икономически план, така и в социален. Най-малко желаещи да сменят професията си има във Враца – само 11,0% и във Велико Търново – 22,0%.

Справка на EconomyNews.bg за посочените градове:

zoom_sss
Сред причините за търсене на нова работа видимо преобладава финансовият мотив – над две трети - заради по-добро възнаграждение за труда. Сравнително малка част от наетите лица (около 10%) са готови да си сменят работата поради съображения, свързани с повече възможности за кариерно и професионално развитие.

Демографски спад и недостиг на умения в европейски мащаб

Очаква се трудоспособното население (15-64 години) в Европа да намалее със 7,5 млн. души (-2,2 %) между 2013 г. и 2020 г., докато в зоната на ОИСР като цяло то ще нарасне със същия процент. При сценарий с нулева нетна миграция се очаква трудоспособното население на 28-те страни от ЕС да намалее още повече — с около 11,7 млн. души (-3,5 %) до 2020 г. Това се посочва в съвместен доклад на Европейската комисия и ОИСР „Установяване на съответствие между икономическата миграция и нуждите на трудовия пазар“.

Последиците са не само демографски: тъй като трудовият пазар е динамичен и професиите се променят, недостигът на умения и тяхното несъответствие на търсенето ще се превърнат в много важни проблеми за ЕС. Проучването на европейските дружества от 2013 г. на Eurofound показва, че въпреки либерализацията на трудовия пазар, 40 % от компаниите в ЕС срещат трудности при намирането на работници с необходимите умения. Като цяло наличните данни показват, че в повечето страни от ОИСР нуждите от работна ръка през следващото десетилетие ще бъдат съсредоточени върху определени професии, които до голяма степен изискват висока квалификация, но също така и квалификация на средно равнище.

На този фон в съвместния доклад на ЕС и ОИСР са очертани три допълващи се политически реакции:

Стимулиране на трудовата мобилност в ЕС, за да се гарантира по-добро разпределяне на уменията

По-добра интеграция на мигранти от страни извън ЕС, за да се гарантира по-разумно използване на техните умения

Привличане на мигранти с уменията, нужни на трудовия пазар на ЕС
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg