EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

70 лв.на месец от частен пенсионен фонд

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

70 лв.на месец от частен пенсионен фонд

mail15:08 | 21.10.2010прегледи 1512 коментарикоментари 0


Не трябва да се вземат прибързани решения, които могат да доведат до сериозно негативно отношение към изградения модел и към доверието към пенсионната система, смятат от Българската стопанска камара (БСК) във връзка с намерението за създаване на специализиран фонд, в който да бъдат прехвърлени активите на професионалните пенсионни фондове.
Според БСК е необходимо да се разработи дългосрочна програма за решаване на проблемите, свързани с ранното пенсиониране, на основата на практиката на страните от ЕС. Решаването на проблема с професионалните пенсионни фондове следва да бъде част от тази програма.
По данни на КФН в тези фондове са натрупани към 30.06.2010г. активи в размер на 465 237  млн. лв.  В тези активи е включена натрупана доходност от 27 178 млн. лв., получена от инвестиране на средствата на професионалните пенсионни фондове, съобщава информационна агенция Фокус.
Осигурените лица в професионалните пенсионни фондове са 232 187 души.
Годишно във фондовете се превеждат средства в размер на 76 312 млн.лв. Средно месечно по партидата на едно лице постъпват 68-70 лв. Средният размер на натрупаните средства по партидите е 2006 лв., като за жените е 1677 лв., а за мъжете - 2055 лв.
Вследствие продължаващата финансова и икономическа криза, средномесечната доходност от инвестиране на средствата на професионалните пенсионни фондове за периода 2008-2010 г. е минус 4,27 на сто. Такива са тенденциите и във всички финансови институции в останалите страни от ЕС.
От БСК посочват, че провеждането на сериозна промяна във философията и принципите на пенсионното осигуряване за тези работници, без предварително обсъждане с работодателите, е нарушение на трудовото законодателство. Подобен подход увеличава възможностите за разширяване на сивия сектор. По същество се извършва национализация на средства, внасяни от работодателите в полза на работниците по техни индивидуални партиди. Освен това - извършва се престъпление срещу личната собственост на осигурените лица. Прехвърлянето в солидарен фонд означава работещите първа и втора категория и техните наследници да загубят правата върху тях и да се въведе отново забравеният социалистически принцип на уравниловката. Това може да се сравни с посегателство върху частната собственост, гарантирана от Конституцията.
Прехвърлянето на активите на професионалните фондове към НОИ представлява безпрецедентна намеса на Правителството във финансовата система, с последствия, които пряко ще повлияят върху стабилността на небанковия и банковия сектор. Подобни действия са прокризисни.
Трансферът на акции, ценни книжа, недвижимости и други дългосрочни финансови инструменти от фондовете към НОИ ще създаде сериозни финансови проблеми, които пряко ще влияят на размера на активите на фондовете. Подобен акт ще доведе до сътресения на капиталовия пазар, ще се загуби доверието на нашите и чуждестранните инвеститори. Очаква се и допълнително напрежение в банковата система, тъй като 22 на сто от активите (около 100 млн.лв.) са инвестирани в банкови депозити.
Има сериозна опасност пенсионните дружества да прехвърлят „болните” си и неефективни портфейли в професионалните фондове, коите след евентуалната реформа те няма да управляват, респективно - няма да отговарят за тях.
От БСК очакват от компетентните държавни институции, преди да приемат окончателно промените, свързани с професионалните пенсионни фондове, да проведат съответните консултации с представителите на работодателите.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161