EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

7 фактора при избора на склад

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

7 фактора при избора на склад

mail12:04 | 02.02.2023прегледи 6759 коментарикоментари 0


Как се избира склад? Само площта и разходите ли трябва да се вземат предвид или става въпрос и за други съображения? Когато избирате склада, който е най-подходящ за вас, обърнете внимание на седем изключително важни фактора. 

1/ Удобно местоположение

Започваме с избора на локация, защото когато става дума за складиране на стоки, наличните транспортни връзки и бързият достъп на превозни средства са ключови. Важен критерий при избора на местоположение е то да е в близост до основни пътни  артерии, за предпочитане магистрали, да има добра връзка с летища и железопътна мрежа. Димчо Димчев, управител на cargo-partner България, споделя опита на международната компания: „Логистичният ни център се намира  близо до Летище София. И четирите национални пътни артерии, свързващи София със страната, са лесно достъпни от тук, а терминалът е свързан и с директна жп линия“, посочва той.

2/ Лицензиран митнически склад и митническо посредничество

Ако се снабдявате или продавате стоки от държави извън Европейския съюз, за вас ще е предимство избраният дистрибуционен център да има възможност да приема, съхранява и експедира стоки под митнически контрол. Така не заплащате вносни мита и ДДС, докато стоките ви се съхраняват в склада, а го правите само когато продадете или ги използвате в България и на европейските пазари. „Заради добрата транспортна свързаност София е подходящо място за дистрибуционен хъб както за България, така и за целия Балкански регион, включително и за страните извън Европейския съюз като Турция, Сърбия, Северна Македония и др. Имаме дългогодишен опит при логистичните услуги и митническото посредничество за стоки под митнически контрол", добавя Димчев. 

3/ Възможност за съхранение на различни видове стоки 

Пространството в складовете трябва да е правилно разпределено и да има обособени зони за складиране, за манипулация на стоките и за товаро-разтоварни операции. При неправилно зониране може да се загуби производителността на операциите или да намалее гъстотата на складиране. „Гъстота на складиране е индикаторът колко стоки може да се складират на кв. м при запазване на ефективен достъп до тях“, обяснява Димчев. 

Самите зони за складиране се обособяват според стоките, които се складират там – например храни, продукти от текстилната индустрия или високотехнологични устройства, и според специфичните изисквания за съхранението им. Зоните за манипулация на стоките обикновено се разполагат по пътя между товарните рампи и зоните за складиране и в тях се извършва проверка, опаковане и преопаковане на стоките. 

Не на последно място, достатъчният брой рампи дава възможност за едновременно товарене и разтоварване на превозните средства, което е ключово за ефективни операции. Управителят на cargo-partner обяснява, че за всеки 750 кв. м складови площи трябва да има минимум по една рампа, като при бърза ротация на стоката броят на рампите следва да се увеличи. В логистичния център на фирмата на площ от 16 500 кв. м има 38 товарни рампи, което позволява да се обслужват и много бързооборотни стоки. „Складовите ни помещения са обособени така, че можем да съхраняваме при различни температурни режими храни, медицински материали и други стоки: например потребителска електроника“, споделя Димчев.

4/ Повече пространство

И най-добре разпределеният склад не може да работи ефективно, когато е малък за стоките, които искате да съхранявате. Най-голямата пречка за ефективни складово-логистични процеси е именно затрудненото движение на стоки и хора. Затова планирайте склада така, че никога да не се запълва максималният му теоретичен капацитет. Допълнително е усложнено планирането на склада, когато продуктите имат силно изразена сезонност. В този случай или трябва да приемете факта, че вашият просторен склад ще стои полупразен през голяма част от годината, или в пикови моменти компактният ви склад няма да стига и ще трябва краткосрочно да търсите допълнителен капацитет на пазара.

5/ Добавената стойност е от значение

В днешно време идеалният склад е повече от площ за съхранение и експедиране на стоките – той изпълнява допълнителни функции, които предоставят добавена стойност за вас и вашите клиенти и ускоряват веригата за доставки. Това включва сортиране, качествен контрол и оценка на стоките, както и преопаковане, маркиране и етикетиране според различните пазари, на които ги реализирате. През склада минава пътят и на така наречената обратна логистика (reverse logistics), която се занимава със стоките, върнати от вашите дистрибутори или крайни клиенти. Тези стоки трябва да се приемат, оценят и според оценката да се подготвят за продажба като нови, като ползвани или да се унищожат според изискванията на законодателя за специфичния вид стоки. Съответно складът може да е работно място и на специалисти по качество, на техници и инженери по поддръжката, а това трябва да се предвиди още при проектирането му.

6/ Сигурност на вашите стоки – съвременни решения в отговор на съвременните предизвикателства

Обмисляли ли сте въпроса за сигурността на вашите стоки, докато са в привидно сигурния ви заключен склад? Сигурността на стоките се отнася не само до злонамерените посегателства, но и до инцидентите с мотокари и електрокари, сриване на стелажните системи или пожари и наводнения на склада. За стоките за човешка консумация сигурност означава стриктното и непрестанно спазване на условията за съхранение, например непрекъсната температурна верига, защита от вредители и зарази, защита на целостта на опаковките. 

Оборудването на склада със съвременните охранителни, противопожарни и системи и процеси за безопасност са сред ключовите критерии за избор. Видео и алармените системи за сигурност  прогресират особено бързо, но и системите за контрол на температурата, за пожароизвестяване и пожарогасене се развиват и подобряват.  

7/ Гъвкавост и достъпност

Логистиката е изключително динамична дейност и е важно в целия процес да има гъвкавост. Когато процесът е подложен на стрес, е важно да не се „чупи“, а да реагира, като се напасне и максимално бързо намери новата равновесна точка. Залагането на резерви във веригата на доставките може да намали ефекта от неочаквани шокове, но тези резерви често са скъпи, тъй като се изразяват в поддържането на по-високи наличности или в скъсяването на времето за транспорт чрез ползване на най-бързите транспортни връзки, които обикновено струват най-много.  

Опитът на вашия логистичен екип може да ви спести най-лошите последици от шока, но навременната консултация с външни специалисти ще помогне по-рано да се идентифицира приближаващият проблем. Причината е, че специалистите, посветили времето си изцяло на логистиката, черпят информация от много широк кръг от източници, налични на пазара, както и че разполагат с богат набор от логистични решения, с които да предотвратят сътресенията във вашата верига на доставки.

В заключение за складовата дейност – пазарът налага ежедневно нови правила и тенденции и планирането единствено през призмата на разходите не е дългосрочен подход. Необходимо е да търсите много повече от квадратни метри и в своята оценка да вземете предвид определящи фактори като местоположение, допълнителни услуги и модерни системи и не на последно място – подходящи партньори за складовите услуги или за съпровождащата логистика.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg