EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

7 рецепти за великденските пости

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

7 рецепти за великденските пости

mail16:10 | 27.02.2015прегледи 1514 коментарикоментари 0


Всяка година Великденският пост започва седем седмици преди Възкресение Христово, веднага след Сирни заговезни и предлага смирение и размисъл на вярващите православни християни, както и подходящ за повечето хора хранителен режим през ранната пролет. Понякога обаче временният отказ от животинска храна ни сварва неподготвени и силно въглехидратни храни като бял хляб и бял ориз превземат масата ни. За радост на света съществуват изключително много хранителни растения и постната храна може да бъде истински разнообразна, вкусна и питателна.

Предлагаме ви 7 безмесни ястия - за всяка от 7-те седмици на поста, които да ви вдъхновят да обърнете повече внимание на храната си през това забележително време на годината - прехода от зимата към пролетта.

1.Карфиол с таханов сос
Типичният едва доловимо налютващ зелев вкус на карфиола намира едно от най-добрите си превъплъщения в комбинация със сладко-горчивия сусамов тахан - точно както в тази толкова лесна за приготвяне рецепта.

 

2.Пълнени чушки със зеленчуково къри
Макар и запечени, чушките в тази рецепта запазват достатъчно свеж вкус, с който да обогатят ароматната плънка в индийски стил.

3. Салата от нар и леща
Очевидните близкоизточни мотиви в тази салата я правят освен засищаща и приятно екзотична и вълнуваща.

4. Пилаф от киноа с тиквички и маслини
Готвенето в бульон е основна характеристика на пилафа, така че замяната на ориза с твърде интересната киноа е малък грях към правоверните почитатели на ориенталското ястие.

5. Тофу със зеленчуци в сладко-кисел сос
Сладко-киселият сос е емблематичен за китайската кухня и макар по-често да се прилага в месни ястия, постните алтернативи също са изключително вкусни.

6. Пълнен червен лук
Трансформирането на лучените аромати по време на печене е като истинска магия – едва ли някой може да устои на карамелено-пикантните препечени нотки, докато учудващо много хора бърчат носове пред суровия зеленчук.

7. Киноа с коприва, пресен лук и маслини
С тази рецепта посегнахме на още една българска класика, в която обичайният ориз е заменен с модерната киноа, а копривата и маслините са все така на мястото си.

Рецептите са публикувани в списание Меню.
 


Тагове: пости, рецепти
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg